Tapul ispasitor: Grup Servicii Petroliere
Un control al Directiei Generale de Administrare Fiscala Constanta (DGAFC) efectuat la compania Grup Servicii Petroliere (GSP), inceput in decembrie 2012, a fost suspendat dupa un an jumatate pentru ca inspectorii constanteni au ajuns intr-un punct mort. GSP a vandut unei companii din Malta trei platforme petroliere pentru suma de 96 de milioane de euro, iar acum, DGAFC solicita plata TVA pentru aceasta tranzactie. Avocatii companiei insa, i-au acuzat pe inspectorii fiscali de abuz si au adus acte doveditoare care arata ca cele trei platforme tranzactionate, Saturn si Jupiter Prometeus sunt inregistrate la Autoritatea Navala Romana ca nave, deci sunt scutite de TVA. Drept urmare, controlul DGAFC a fost suspendat si s-a solicitat un raspuns de la Comisia Fiscala, parte a Ministerului de Finante, care ar trebui sa dea un raspuns in acest sens. Sunt sau nu considerate nave platformele petroliere?
Dan Manolescu, presedintele Comisie Fiscale asteapta un raspuns de la reprezentantii ANAF, membri în Comisia Fiscală, care ar trebui sa livreze acte doveditoare pentru a lamuri dilema. Desi aceasta comisie s-a intrunit de mai multe ori in ultimele luni, nu s-a luat nicio decizie pentru ca lucratorii DGAFC refuza sa trimita “dovezile”.
Cascadorii rasului
"Pe de o parte, o direcţie din ANAF zice că nu se aplică scutirea de la plata TVA. Pe de altă parte, o altă direcţie din ANAF zice că se aplică scutirea de la plata TVA. Este o divergenţă internă a ANAF. Este un blocaj făcut intenţionat cu scopul de a deteriora imagina companiei. Este un abuz”, a declarat Gabriel Comanescu, presedintele GSP. De mentionat este faptul ca exact in ziua in care Comisia Fiscala ar fi trebuit sa se pronunte pe acest caz, in presa din Constanta a aparut un articol in care “surse din cadrul Directiei Generale de Administrare Fiscala Constanta spun ca GSP ar fi acuzat de evaziune fiscala de 25 de milioane de euro pentru neplata TVA rezultata in urma tranzactiei celor trei platforme petroliere. “Am facut plangeri la toate institutiile statului. Se pare că instituţiile statului funcţionează la ordinul unor băieţi deştepţi, la ordinul unei găşti. (...) Tripleta din Constanţa, Mazăre şi gaşca lui sunt supăraţi că au pierdut Portul Constanţa. Ei nu mai ştiu ce să inventeze. În instanţă, statul va păţi ce a păţit cu fraţii Micula", a spus Comănescu în conferinţa de presă.
Dan Manolescu, presedintele Comisie Fiscale din Ministerul Finantelor Publice, a declarat pentru revista Kamikaze ca indiferent de raspunsul pe care il va da in cazul GSP, solutia se va aplica pentru toate companiile care desfasoara operatiuni in Marea Neagra, insa se asteapta in continuare argumentatia inspectorilor DGAFC. Intrebat de ce nu se ia in considerare certificatul de inmatriculare al platformelor petroliere de la Autoritatea Navala Romana, Manolescu nu a putut raspunde. Nici oficialii de la ANAF nu au oferit vreun raspuns concret in aceasta speta, invocand secretul fiscal. Daca GSP va fi obligata sa achite TVA pentru tranzactia din 2008, atunci si OMV Petrom sau ExxonMobil vor trebui sa achite TVA statului roman in valoare de sute de milioane de euro.
Cine exploateaza in Marea Neagra
În 2012, ExxonMobil și OMV Petrom anunțau descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde de metri cubi.În octombrie 2014, ExxonMobil si OMV Petrom au început explorarile la al treilea perimetru din blocul offshore Neptun al Mării Negre.Platforma Ocean Endeavour a celor de la Exxon forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de țărm.Platforma Ocean Endeavour a fost vizitată în vara lui 2014 de premierul Ponta, alături de Rocky Becker, vicepreşedinte al Companiei ExxonMobil Exploration, şi Clay Vaughn, vicepreşedinte pentru proiecte de mare adâncime al ExxonMobil. 'Aceste resurse vor avea o contribuţie esenţială la securitatea energetică a României şi de aceea Guvernul va continua să sprijine investiţiile importante pe care ExxonMobil, Petrom şi alte companii le dezvoltă în această perioadă în zona românească a Mării Negre', declara premierul la respectivul moment. Alături de cele două mari companii amintite, Sterling Resources și un consorțiu format din Lukoil Oversea, Vanco și Romgaz sunt jucătorii care mai dețin concesiuni și derulează operațiuni în sectorul românesc al Mării Negre.