BAC 2015. Prima sesiune din acest an a examenului național de Bacalaureat a început luni, 8 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba s-a desfășurat pe durata a trei zile (8-10 iunie).
În intervalul 10-12 iunie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B, iar în perioada 15-19 iunie se va desfășura evaluarea competențelor digitale (proba D).
Ciclul probelor orale se încheie cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C), programată între 22 și 26 iunie.
BAC 2015. Probele scrise ale examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoștințelor de limbă și literatura română, conform calendarului examenelor aprobat de Ministerul Educaţiei.
Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note, şi nu sunt luate în calcul la media examenului, însă dacă un candidat nu se prezintă la o probă de evaluare a competenţelor orale, el pică automat examenul.
BAC 2015. Cum sunt supravegheaţi elevii
BAC 2015. În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului de maturitate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat în urmă cu o săptămână că o parte dintre camerele video de la BAC-ul din această vară vor înregistra şi audio.
Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Candidații la BAC care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise și indiferent dacă acestea au fost introduse în sală de examinare de către ei, de către alți candidați, profesori din comisie sau de alte persoane.
BAC 2015. Sancţiuni pentru elevii care au intrat în sală cu telefoanele
Marţi, un elev din judeţul Dolj a fost eliminatde la examenul de Bacalaureat după ce i-a sunat telefonul mobil în timp ce se afla în sala de examen, iar un alt absolvent, din Sibiu, a fost dat afară din sala de examen după ce a fost prins cu telefonul mobil.
Tot telefonul mobil a dus şi la eliminarea unui elev din Timiş. Tânărul nu va putea participa la două sesiuni de Bacalaureat de acum încolo, cea care se desfăşoară acum şi următoarea.
BAC 2015. Emoţii pentru elevii de clasa a XII-a! Modele de subiecte
BAC 2015. Peste 168.000 de candidaţi înscrişi
Un număr de 168.945 de candidați s-au înscris în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut (161.682 de elevi).
BAC 2015. 143.949 de candidați (76,89%) provin din promoția curentă, iar 24.996 de candidați (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, candidații înscriși pentru a participa la această sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiți astfel: 163.462 — zi, 2.943 — seral și 2.540 — frecvență redusă.