Problema eliberarii de adeverinte in loc de diplome a aparut in contextul anchetei procurorilor anticoruptie, care cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii, scrie ziare.com
Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a determinat Ministerul Educatiei sa renunte la colaborarea cu Romdidac si sa faca demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor sa se faca de catre stat, prin Imprimeria Nationala.
"S-a renuntat la Romdidac, iar licitatia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, in opinia mea, o varianta. Consider ca aceasta activitate trebuie sa fie monopol de stat si intentionam sa fie facuta de Imprimeria Nationala. Pentru a obtine asta, e nevoie insa de cadrul legal.
Mai intai, prin recenta ordonanta de modificare a Legii educatiei, am stipulat ca responsabilitatea legata de diplome sa revina Ministerului Educatiei Nationale si ramane sa fie data si o hotarare de guvern de modificare a organizarii ministerului, dupa care ne vom putea duce la Imprimeria Nationala, care sa fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez ca, astfel, se face 'curatenie' si la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista si o baza de date unica, accesibila online, in care oricand se va putea verifica veridicitatea unui act de studii", a explicat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.