Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane, în cazul Centrului de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.
„La data de 28.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.
Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.
Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate , neadministrarea tratamentului medical adecvat , lipsa îngrijirii și asigurarea igienei. La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.
În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.
Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna. În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș”, a transmis DIICOT, sâmbătă.
Noi detalii din azilul groazei din Mureș
Bătrânii erau trimiși acolo de la DSP Sector 6 care transmite că aceștia erau bine îngrijiți. Patronii azilului sunt angajați ai Penitenciarului Târgu Mureș. Persoanele vârstnice erau ascunse în beci în timpul controalelor și bătute fără motiv. Trei inspecții au fost făcute luna aceasta, însă niciuna nu a ridicat semne de întrebare.
Lăsați să zacă în paturi pline de mizerie și să moară de foame. Așa au fost găsiți 30 de bătrâni și oameni cu dizabilități la subsolul unui cămin din Bărdești, județul Mureș. O tânără se afla într-o stare gravă de malnutriţie. Era piele şi os şi era acoperită de muşte. O alta plângea şi cerea apă. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.
Ororile sunt confirmate și de un fost beneficiar. Acesta a povestit că oamenii internați în azil erau maltratați, sedați și ascunși departe de ochii inspectorilor. Mai ales, că unii nu erau luați în evidență ca fiind internați în azil. Bărbatul, spune că era pedepsit și bătut chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de el.
În spatele azilului din Mureș se află o asociație, iar mai mulți membri fondatori sunt angajați ai Penitenciarului Mureș. Vorbim despre Cosmin Ionuț Păpuc, care este funcționar public în cadrul penitenciarului și Roxana Cristina Dălălău, ofițer de asistență.
În declarațiile oferite pentru presă, Cosmin Păpuc a declarat că „nimeni nu își bate joc de nimeni” și că bolnavii „găsiți la subsol”, nu „erau ținuți” acolo.
El a mai spus că își asumă responsabilitatea și că toți angajații centrului și-au dat demisia.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a intervenit dur în scandalul noului azil al groazei descoperit la Mureș.
„Vinovații vor trebui să răspundă atat disciplinar cat si penal, ca este evident ca situatia este foarte grava”, a spus ministrul.
DNA Mureș s-a autosesizat în acest caz. Se fac cercetări pentru abuz în serviciu.
Azilul groazei din Mureș, controlat de trei ori în două săptămâni
Inspectorii statului au controlat de trei ori în ultimele două săptămâni azilul din Mureş, Căsuţa Lu’ Min, acolo unde mai mulți oameni cu dizabilități erau ținuți la subsol în condiții inumane, însă nu au constatat nimic în neregulă.
Azilul groazei din Mureș fusese controlat de trei ori în două săptămâni. Controalele statului au avut loc pe 14, 20 și 26 iulie.
Întrebată de ce nu au văzut inspectorii statului abuzurile, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că aceasta a fost prima întrebare care le-a pus-o funcționarilor statului responsabili de control, iar răspunsul este incredibil.
„Au spus că au inspectat doar partea supraterană, deci partea de clădire la suprafaţă, clădirea centrului şi nu şi subsolul şi dependinţele acestei clădiri”, a declarat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a precizat că a transmis o circulară „tuturor agenţiilor de prestaţie şi asistenţă socială, tuturor inspectorilor sociali, prin care le solicităm în mod ferm să fie verificate toate dependinţele, subsolurile, podurile, absolut tot ce ţine de un centru rezidenţial”.
CRJ a mers în vizită inopinată pe 27 iulie
Centrul de Resurse Juridice a anunțat că a efectuat o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.
Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).
Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.