Noi detalii din cazul azilului groazei vin de la DNA. Doi inspectori sociali de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov au intrat în vizorul procurorilor anticorupție pentru abuz în serviciu.
Conform referatului DNA, acest raport conţinea o serie de minciuni legate de condiţiile de cazare şi îngrijire a bătrânilor.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Centrul din Afumaţi a primit o licenţă provizorie de funcţionare de un an, în iulie 2022. AJPIS Ilfov urma să efectueze o vizită de evaluare la azilul lui Godei, pentru a verifica dacă sunt respectate standardele minime de funcţionare. În luna mai 2023, au venit doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, care au acordat punctaj maxim îndeplinirii fiecărui standard, în ciuda condiţiilor îngrozitoare în care se aflau bătrânii.
"La prezenta vizită de evaluare în teren, inspectorii sociali au constatat că spaţiile de cazare şi comune ale centrului rezidenţial, inclusiv cele destinate păstrării alimentelor şi servicii mesei, corespund cerinţelor de siguranţă şi confort. Aceste spaţii sunt curate şi igienizate corespunzător, destinaţia încăperilor este respectată, iar amenajarea interioară şi exterioară facilitează accesul uşor al beneficiarilor/angajaţilor către toate spaţiile centrului rezidenţial", se arăta în raportul DNA, citat de Agerpres.
Inspectorii au constatat îndeplinirea integrală a standardelor minime de calitate, astfel încât au formulat propunere ca Centrul Armonia să primească licenţa de funcţionare, licenţă dată pe 29 iunie 2023 de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
Procurorii notează că raportul respectiv avea concluzii diametral opuse unui alt control efectuat de ANPC pe 6 iulie, după izbucnirea scandalului în presă.
"Este de menţionat faptul că probatoriul administrat în prezenta cauză confirmă constatările comisarilor ANPC referitoare la prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare sau folosirea unor ustensile neigienizate, din convorbirile telefonice purtate de (...) (care se ocupă de gestionarea activităţilor în cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi), cu angajaţi ai centrului, rezultând că în perioada premergătoare vizitei de evaluare, dar şi ulterior acesteia, prezenţa insectelor vii în spaţiile de cazare şi mizeria reprezenta o constantă a centrului. De asemenea, aspecte similar celor constatate de comisarii ANPC rezultă şi din Raportul de monitorizare întocmit de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) în urma vizitei din 01.11.2022. Cu această ocazie, reprezentanţii CRJ au putut observa condiţiile de viaţă ale rezidenţilor şi au putut discuta cu o parte dintre aceştia, consemnând următoarele: Toate camerele erau contaminate cu ploşniţe, iar după gradul de infestare, s-ar putea trage concluzia că problema este una veche şi nerezolvată până la acel moment. Existenţa acestei contaminări ne-a fost confirmată şi de dna. asistent medical, dar şi de conducătorul centrului care s-a justificat folosindu-se de lipsa fondurilor, respectiv că DGASPC Ilfov, cu care centrul are un contract de furnizare servicii sociale, nu a mai achitat facturile de aproximativ 6 luni", spun procurorii.
Inspectorii, mână în mână cu Godei
Anchetatorii precizează că, pe 25 aprilie 2023, unul dintre inspectori, Florina Rontescu, l-a înştiinţat telefonic pe Ştefan Godei când va avea loc vizita de evaluare, astfel încât Godei să poată "cosmetiza" situaţia de la azil.
Citește și: Patronul căminelor groazei a făcut o avere uriașă de pe urma umilinței bătrânilor. Suma fabuloasă câștigată în doar 2 ani - Pe ce cheltuia banii
De asemenea, deşi în raportul de evaluare se consemnează că numărul beneficiarilor admişi în centru era de 25 şi toţi deţineau certificate de încadrare în grad de handicap, din actele dosarului rezultă că în centru se găseau, la data vizitei de evaluare, 28 de beneficiari şi că, întrucât trei dintre aceştia nu deţineau certificat de încadrare în grad de handicap, la sugestia inspectorilor au fost modificate listele de beneficiari, iar cei trei care nu aveau certificat au fost mutaţi din centru.
În plus, cei doi inspectori l-au învăţat pe Godei cum să întocmească documentele pentru a certifica că azilul asigură un raport personal de
specialitate de îngrijire şi asistenţă/persoană cu handicap de 1/1,20, conform legislaţiei, şi au inserat în raport doar 4 fotografii cu exteriorul clădirii, pentru a ascunde realitatea din interior.
Joi, cei doi inspectori sociali au fost reţinuţi de DNA şi duşi în instanţă cu propunere de arestare preventivă, însă un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus vineri ca ei să fie plasaţi în arest la domiciliu.
Ştefan Godei, care a lucrat ca şofer în Primăria Capitalei în timpul mandatului Gabrielei Firea, se află în prezent în arest preventiv, el fiind inculpat într-un dosar separat instrumentat de DIICOT.
Citește și: Noi stenograme în dosarul azilelor groazei. Patronii știau din timp când urmează să vină controlul