„S-au făcut controlale timp de o lună de zile. Am avut o discuție cu ministrul Cătălin Predoiu și am decis eliberarea din funcție a prefectului și subprefectului. S-a dispus un control, unul totuși anunțat. Trebuie să înțelgem că trebuie să le urmărim. Voi avea o întâlnire la guvern, cu toți reprezentanții ONG-urilor pentru a găsi modificări legislative pe care să facem până pe 31 august. Trebuie să privim lucrurile ca reacție a guvernului.
Am dat spre analiză pedepsele pentru astfel de fapte. Trebuie să facem o analiză să vedem dacă trebuie să modificăm codul penal, să venim cu această modificare. Am convenit decizia de demitere a prefectului și subprefectului de Mureș. Prefecții trebuie să se asigure în continuare că aceste lucruri nu mai există. Anumite instituții care nu funcționează trebuie desființate, cred asta în continuare”, a spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Toți trebuie să plătească”
„La Mureș, ieri, au fost și procurorii. Facem o analiză clară și în privința sancțiunilor penale. Toți vor plăti, atât penal, cât și administrativ sau politic, dacă sunt implicați în ce înseamnă aceste centre”, a spus Marcel Ciolacu.
11 dintre cei 13 adulţi care au fost aduşi la spital de la azilul groazei din Mureș au fost transferaţi, ulterior, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, având afecţiuni neuropsihiatrice, dar nu şi probleme medicale care să necesite intervenţie de urgenţă, au anunțat, vineri, reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş. Potrivit sursei citate, celelalte două persoane au rămas la UPU SMURD, întrucât se impunea internarea lor. Dosarul legat de acest caz a fost preluat de DIICOT.
Potrivit reprezentanților unității medicale mureșene, la Serviciul UPU SMURD din cadrul spitalului au ajuns, joi seara, 13 persoane majore provenind din Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.
„Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecţiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenţie de urgenţă, acestea fiind transferate la Secţia Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş”, a arătat sursa citată.
DNA a deschis dosar penal in rem în cazul azilului groazei din Mureş
Val de măsuri după scandalul neregulilor descoperire joi în centrul pentru bătrâni din Mureș. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis o anchetă privind săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu licenţierea/supravegherea activităţii centrului de la Bărdeşti, judeţul Mureş. Dosarul este deschis in rem, respectiv cu privire la faptă și nu la persoane.
”Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licenţierea/supravegherea activităţii unui centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din judeţul Mureş. Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă («in rem»), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a transmis, vineri, DNA.
Potrivit sursei citate, această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală.