Sărbătoare 30 iunie. Una din însușirile fundamentale ale Bisericii, apostolicitatea, după cum s-a hotărât la Sinodul ecumenic de la Constantinopol (381) în formula "Cred în una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică", este dată nu numai de continuitatea istorică din timpul Apostolilor și până astăzi, ci și de faptul că are o dimensiune mesianică.
Cei 12 Apostoli au avut misiunea de a propovădui Împărăția lui Dumnezeu: "Și chemând pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere și stăpânire peste toți demonii și să vindece bolile. Și i-a trimis să propovăduiască împărăția lui Dumnezeu și să vindece pe cei bolnavi (Luca 9, 1, 2)".
Apostolii sunt chemați de Mântuitorul Hristos pentru transmiterea și aplicarea lucrării Sale, devenind în acest fel împreună lucrători cu Dumnezeu la zidirea Bisericii.
Sărbătoare 30 iunie. Tot pe 3 iunie este pomenit și Sfântul Ierarh Ghelasie, stareț al Mănăstirii Râmeț din Munții Apuseni. Originar din partea locului, el s-a născut pe la începutul secolului al XIV-lea, scrie Agerpres.
În tinerețe, Ghelasie s-a nevoit mai întâi ca sihastru pe valea pârâului Râmeț, după care a intrat ca monah în obștea mănăstirii cu același nume. Dobândind o viață curată și darul facerii de minuni, Ghelasie ajunge egumen al mănăstirii.
După alți câțiva ani, este ales arhiepiscop în fruntea Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, fiind primul ierarh ortodox român cunoscut cu numele în teritoriile intracarpatice.
Sărbătoare 30 iunie. Faptul că Sfântul Ghelasie a fost arhiepiscop în Transilvania este consemnat de o inscripție existentă într-un strat vechi de pictură descoperit în biserica Mănăstirii Râmeț.
În tradiția locului, Cuviosul Ierarh Ghelasie a fost cinstit din totdeauna ca sfânt și ca făcător de minuni. Se spune că, atât în viață fiind, cât și după aceea, la mormântul lui, s-au vindecat în chip miraculos mulți oameni bolnavi.
În prezent, la Mănăstirea Râmeț, se păstrează părți din moaștele sale, venerate cu evlavie de credincioși.