„În primul rând cred că e bine să precizăm că decizia de astăzi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul consiliului legislativ.
În al doilea rând, trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituțională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măștilor în stații deschise, spaţii comerciale, spaţii de muncă.
Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi.
Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial.
Eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări", a explicat Avocatul Poporului, Renate Weber, marți, la o televiziune de știri.
Precizările Avocatului Poporului au venit după ce CCR a decis marți că este neconstituțională OUG 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Decizia CCR urmează să fie aplicată după publicarea Motivării, ce va apărea în Monitorul Oficial.
Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională în ansamblu OUG 192 din noiembrie 2020, pentu că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de Consiliul Legislativ. CCR a precizat, de asemnea, că prevederile Legii 55 rămân în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarată neconstituțională în ansamblu.
În același timp, Guvernul a transmis o precizare după decizia CCR pri ncare anunță că obligativitatea purtării măștii nu este anulată.
Guvernul transmite că decizia CCR nu anulează obligativitatea purtării măștii
Prin OUG 192/2020 au fost modificate câteva articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care au fost stabilite măsurile și rectricțiile care pot fi impuse în timpul declarării stării de alertă.Articolele modificate se referă la posibilitatea impunerii măștii de protecție și la telemuncă.
Potrivit OUG 192/2020, se poate impune, în stare de alertă, masca de protecție în aer liber, iar angajatorul poate decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.
CCR a precizat în decizia de marți că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.
Este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.