„Muncim 24 de ore din 24", a declarat Serghei Krivenko, care conduce un grup de aproximativ 10 avocați intitulat „Cetățean. Armată. Lege”, relatează Reuters, preluat de HotNews.ro.
„Oamenii sunt rupți de viața lor normală. Aceasta este o mobilizare fără orizont de timp, în cadrul unui război. Ar putea dura luni sau ani de zile. Este posibil ca oamenii să nu se mai întoarcă ... Este aproape imposibil să scapi din armată. Singurele căi sunt moartea, rănirea sau închisoarea pentru nerespectarea ordinelor".
Pe rețelele de socializare circulă, de câteva zile, liste de sfaturi despre cum să eviți să fii mobilizat, alături de formulare pentru a solicita scutiri medicale sau pentru a invoca diverse obiecții de conștiință, plus instrucțiuni de completare a acestora.
Pavel Chikov, avocat specializat în drepturile omului a declarat că el și echipa sa au ținut cursuri online de consiliere pentru 10.000 de angajați ai companiilor. Numărul celor care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori, ajungând la 466.000 în ultimele două săptămâni.
Poveștile despre bărbați care ar trebui să fie scutiți în conformitate cu criteriile declarate, dar care au fost chemați oricum, s-au răspândit cu repeziciune.
„Cei care vin la noi sunt panicați. Nu înțeleg ce se întâmplă. Ei cheamă pe oricine. Iar legea le permite să recruteze pe oricine", a declarat Krivenko.
Dmitry Lutsenko, care conduce un grup numit Release ce oferă consultanță juridică și informații, a declarat: „Cel mai bun mod de a evita recrutarea este să părăsiți Rusia acum".
El a adăugat că a doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi: „Evitați să semnați o citație... evitați birourile militare. Pedeapsa legală pentru neparticipare este o mică amendă și nu știu pe nimeni care să fi fost amendat până acum."
Avocatul Alexei Tabalov a povestit pe Facebook că tinerii și femeile au cerut ajutor mult mai des decât bărbații mai în vârstă, iar acei bărbați mai în vârstă cu care a vorbit au avut adesea o atitudine fatalistă și obedientă față de autorități.
„În același timp, vedem mulțimi de bărbați care merg în mod voluntar la bazele militare. Îmi vine să strig la ei - de ce v-ați dus? Fugiți, plecați cât mai puteți! Dar nu, ei stau liniștiți și așteaptă. Ce așteaptă?", a spus el.
Cât privește procesul de recrutare în sine, acesta este în continuare cufundat în haos.
Spre exemplu, guvernatorul regiunii Habarovsk, din extremul orient al țării, a decis să-l demită pe comisarul militar al regiunii după ce jumătate dintre noii recruți mobilizați au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile pentru a fi chemați.