Fraudele judiciare să fie pedepsite cu închisoarea! Proiectul Noului Cod Penal, lansat în dezbatere publică în urmă cu trei săptămâni, prevede că avocaţii care vătămează interesele celui pe care ar trebui să-l apere riscă închisoare de până la 3 ani dacă se demonstrează că a căzut la înţelegere cu partea adversă.
Asistenţa şi reprezentarea neloială sunt pedepsite aspru de proiectului noului Cod Penal. Articolul 275 a stârnit aprigi dezbateri în rândul avocaţilor. Unii sunt nemulţumiţi pentru că ar putea să cadă victime ignoranţei propriilor clienţi, în timp ce alţii se simt ameninţaţi. Oficial însă, corpul profesional al avocaţilor nu condamnă vehement această prevedere, dar îşi construieşte propriile amendamente, la solicitarea comisiilor legislative din Parlament.
Avocaţii susţin că problemele pleacă de la faptul că cei care au redactat proiectul sunt în mare parte procurori. Ministerul Justiţiei susţine însă că această nouă pedeapsă nu este una inventată, ci preluată din modelele codurilor penale din Spania, Portugalia, Italia şi Germania.
"În asemenea cazuri interesele persoanelor reprezentate sunt adesea grav afectate, iar uneori ireparabile (de exemplu avocatul care asistă o persoană într-o cauză civilă o induce în eroare comunicându-i că nu poate ataca o hotărâre cu apel, deşi legea prevedea acest drept, ori îl sfătuieşte pe adversarul din proces ce diligenţe poate depune pentru a avea câştig de cauză în faţa propriului client)", precizează Ministerului Justiţiei, în expunerea de motive a proiectului Codului penal.
La capitolul infracţiuni contra înfăpturii justiţiei intră şi reţinerea sau arestarea nelegală, care se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Pentru supunerea la rele tratamente sau tortură, ca de altfel şi pentru cercetarea, reţinererea sau pedepsirea unei persoane despre care magistratul ştie că este nevinovată, proiectul noului Cod Penal prevede pedepse de până la 7 ani de detenţie.