Este vorba despre o cerere adresata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Jutitie si redactata de catre aparatorii Elenei Udrea. Acestia cer, pe de o parte suspendarea executarii hotararii judecatoresti in urma careia Elena Udrea a ajuns in spatele gratiilor cat si rejudecarea intregului dosar Gala Bute.
Ei aduc mai multe argumente in acest sens: Au aparut noi probe in acest dosar. Pe de parte ar fi vorba de un document care ar fi fost secretizat si acum Elena Udrea ar fi primit o copie a acestui document, un document despre care avocatii spun ca ii dovedeste nevinovatia. Vorbim totodata si despre mai multe marturii noi despre care, spun avocatii, i-ar dovedi nevinovatia Elenei Udrea. De altfel, Elena Udrea, inca de la bun inceput si-a sustinut nevinovatia in acest dosar.
Veronel Radulescu, unul dintre apărătorii Elenei Udrea, a vorbit la Realitatea PLUS, despre aceste noi probe din dosar
„N-am sa trec direct la latura concreta, la probele concrete, vreau sa va spun insa cateva lucruri ce fac parte din istoricul acestei executii, ca a fost vorba efectiv de o executie a Elenei Udrea.
Ma refer la faptul ca face parte din cea mai neagra perioada a justitiei romane, respectiv perioada 2014-2017 cand justitia era facuta in integralitate de DNA. Avea drept de actiune si de presiune asupra tuturor, inclusiv asupra judecatorilor. Acest dosar, aceasta cerere pe care am facut-o de curand si care urmeaza sa fie judecata saptamana viitoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie este o solicitare de a repara aceasta eroare care s-a produs in justitia din Romania.
Cerrerea de revizuire vizeaza teoretic si practic doua aspecte. Pe de o parte, am intrat in posesia unor probe noi care cointrazic situatia de fapt retinuta de catre instanta la momentul condamnarii doamnei Udrea, si aceleasi persoane din aceasi perioada, numai ca instantele le califica absolut diferit, si cand o sa ajungem acolo o sa va explic toata aceasta situatie.
Vreau sa revin asupra acestei hotarari de condamnare in dosarul Gala Bute si de ce cred ca se impune ca instanta sa se aplece cu multa atentie asupra acestei cereri pe care am formulat-o, pentru ca ea a produs niste consecinte grave asupra unor oameni si, inafara de doamna Udrea care se afla inchisoare si este practic smulsa de langa fetita ei, ganditi-va ca un alt condamnat in acest dosar, respectiv Rudel Obreja, un mare boxer, dar si un mare caracter, din pacate nu se mai afla printre noi, pentru ca, din cauza acestor tensiuni si presiuni care au fost create in dosarul asta i s-a declansat o boala cumplita care l-a rapus”, a spus avocatul Elenei Udrea.
Cum se poate reviziui decizia definitiva a instantei
„O cerere de revizuire poate fi intemeiata pe existenta unor probe noi, care contrazic situatia retinuta la momentul condamnarii de catre instanta, si cea de-a doua situatie este ca intre timp s-a judecat si cel de-al doilea dosar, saptamana trecuta s-a pronuntat instanta suprema si cu privire la recursul in casatie pe care l-a formulat DNA, s-a pronuntat pe calea de atac extraordinara, promovata de DNA impotriva acestei decizii, si, asa cum va spuneam, aceasi oameni, aceasi situatie, aceasi perioada de timp, practic au fost calificate si catalogate de catre cele doua instante, in cele doua hotarari definitive, intr-un mod total diferit, potrivinic chiar.
Daca in Gala Bute doamna Udrea a fost cercetata, judecata si condamnata pentru ifractiuni de abuz in serviciu si luare de mita, considerandu-se ca si-a incalcat atributiile de serviciu, sau ca ar fi primit mita ca sa-si indeplineasca intr-un mod defectuos atributiile de serviciu, in celalalt dosar, aceleasi persoane din fiind cercetate, in aceasi perioada de timp, instanta constata ca atributiile de ministrul pe care le avea doamna Udrea la momentul respectiv au fost delegate, conform legii, pentru ca legea permitea acest lucru, catre secretarul general al ministerului, care avea drept de semnartura si care a devenit ordonator de credite. Ori, instanta constatand aceste lucruri, a declinat competenta de solutionare a cauzei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la Curtea de Apel Bucuresti, considerand ca atributiile de serviciu de care se vorbeste nu mai erau la doamna Udrea, si in aceasta situatie nu mai poate fi acuzata nici de luare de mita, nici de abuz in serviciu. Ori daca doua complete de judecata in cadrul aceleiasi instante, referindu-se la aceasi perioada de timp, la aceasi situatie de fapt califica in mod diferit, legea prevede posibilitatea revizuirii hotararilor respective, pentru ca ele nu se pot concilia, sunt potrivnice”, a spus avocatul Veronel Rădulescu la Realitatea Plus.
Procesul de revizuire
Sunt trei etape in procesul de revizuire. Intr-o prima etapa, probabil primul lucru pe care-l vom face la termenul urmator se discuta admisibilitatea in principiu. Asta inseamna ca instanta verifica daca motivele pe care le-am invocat in cererea de revizuire sunt din cele prevazute de lege, pentru formularea unei asemenea cereri. Sa vada daca aceste critici pe care le-am formulat noi se inscriu in termenii prevazuti de Codul de Procedura Penala, si pot fi cazuri de revuire conform legii. Se mai verifica daca persoana care face aceasta cerere este indreptatita sa faca, daca a avut calitate in dosarele respective, in situatia noastra termenul de revizuire este nelimitat, si intr-un fel se verifica si daca aceste motive tind sa schimbe solutia data in hotararea a carei revizuire se cere. Dupa ce se pronunta admisibilitatea in principiu. Noi apreciem ca instanta trebuie sa admita aceasta cerere.
Daca instanta decide ca cererea este admisibila in principiu, si daca costata ca motivele invocate de noi sunt unele care tind catre schimbarea solutiei data in decizia de condamnare, instanta, la cererea noastra, poate sa suspende executarea acelei hortarari, si noi am solicitat acest lucru pentru ca este vadit, din punctul nostru de vedere, ca si cererea de revizuire pe fondul ei trebuie admisa”, a mai spus Veronel Rădulescu.
Probele noi
„Ma refer la faptul ca atat documente, inscrisuri pe care le-am obtinut, si am sa va cer permisiunea sa nu devoalez intreaga argumentatie pe care urmeaza sa o utilizam in fata Inaltei Curti, si am sa vorbesc la modul general, fara sa dau nume de martori. O sa va spun ce putere probatorie au ele, si despre ce este vorba.
Rechizitoriul care i-a fost intocmit doamnei Elena Udrea de catre procurorul Marius Bulancea si Ana Dana din cadrul DNA, in acea perioada neagra si este vizibil faptul ca a fost consemnat de catre Laura Codruta Kovesi. Va dati seama ce presiune a fost in dosarul asta pe martori.
In documete este mentionat ceva de o partie de schi, si ca in nici un caz nu se pune problema ca doamna Udrea sa ii fi cerut ceva. Aceasta declaratie pe care o avem noi data in fata unui notar public continua, si descrie si ce s-a intamplat mai departe. Nu numai ca nu a mai fost asistat de catre aparatorul respectiv. A fost ridicat cu mandat, dus in sediul DNA, instiintat si avocatul care s-a prezentat la sediul DNA. A asteptat trei ore si dupa trei ore denuntatorul respectiv a coborat transfigurat fiind, si intrebat de catre aparatorul sau ce s-a intamplat, i-a spus nu mai conteaza nimic, mi-au dat alt avocat. Adica, mai pe romaneste. Omul ala a fost atat de strans cu usa sa spuna ceea ce nu e adevarat si ceva care sa poate s-o incrimineze pe doamna Udrea, incat n-a putut sa mai reziste.
V-as spune, in contrapondere, exemplul lui Rudel Obreja, care, inafara de faptul ca a fost un mare sportiv, a fost si un mare caracter. Obreja ne-a povestit pe holurile instantelor, i s-a cerut de multe ori, si s-au facut presiuni asupra lui sa faca denuntul si sa spuna lucruri neadevarate despre doamna Udrea. Numai ca Rudel Obreja, barbat adevarat fiind, nu a fost de acord sa spuna minciuni si sa acuze pe cineva. Stim cu toti ce s-a intamplat. A fost tarat prin puscarie de ani de zile, numai bunul Dumnezeu stie ce suferinte a indurat omul asta in inchisoare in conditiile in care, tot din cauza acestor presiuni si tensiuni pe care le-a trait, i s-a declansat o boala cumplita, necrutatoare si ati vazut cum s-a sfarsit.
Avem si alte documente, si alte dovezi in care chiar cei care au formulat denunturi, vin acum si spun adevarul „Nu este adevarat ce am spus atunci, am facut asta pentru ca asa mi s-a impus”. Vedeti dumneavoastra, oamenii din acea perioada erau asa de timorati de ceea ce se intampla in justitie incat se gandeau practic la vietile lor”, a mai spus avocatul Elenei Udrea