Biroul de presă al DNA a anunţat, vineri, punerea sub învinuire a avocatei Simona Neaga din Oradea, pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase.
Potrivit unui comunicat transmis de DNA, acuzaţia a fost adusă avocatei de către procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, după ce, îm data de 9 ianuarie, în timpul unor audieri făcute la sediul instituţiei, aceasta ar fi adresat "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpatul Porţan Călin, avocat în cadrul Baroului Bihor", anchetat pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, pe care Neaga îl reprezenta în ziua respectivă ca apărător.
Învinuirea i-a fost adusă Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, în prezenţa altor şapte avocaţi - Silvia Tudor, Răzvan Doseanu, Mircea Ursuţa, Lucian Negruţiu, Mircea Tiba, Ramona Matica şi Andrei Tărău - care i s-au alăturat pentru a o susţine şi care, după ieşirea din sediul instituţiei, au organizat o conferinţă de presă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acuzaţie.
"Vina colegei noastre a constat în faptul că, în timp ce stătea pe holul DNA, în apropierea martorului, a fredonat «Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac», cunoscutul şlagăr «Morăriţa», cântat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infracţiunea prin care a încercat să determine la mărturie mincinoasă o persoană. Mă întreb ce acuzaţie i s-ar fi adus dacă ar fi fredonat «Andri Popa»", a afirmat avocatul Răzvan Doseanu.
Potrivit acestuia, reprezentanţii DNA nu au explicat în ce fel fredonarea unei melodii poate determina o mărturie mincinoasă.
"Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaraţiei date de martor, acesta nici măcar nu a afirmat că ar fi fost speriat, ci doar că s-a simţit «doar un pic tensionat»", a spus Doseanu.
Acesta consideră că acuzaţia adusă colegei sale reprezintă "un caz clar de atac la libertatea de exprimare".
Avocatul a adăugat că acest caz, alături de alte două, va fi adus în atenţia Baroului Bihor şi a Uniunii Naţionale a Barourilor, cu solicitarea ca cele două organisme să îşi exprime un punct de vedere.