Directorul OMS a atras atenția că regulile sunt singurele, deocamdată, care pot micșora impactul COVID-19 asupra oamenilor și că teoria imunității colective sau imunizării de turmă nu poate fi folosită în tratarea unei pandemii.
„Lăsarea noului coronavirus SARS-CoV-2 să se răspândească liber în societate, pentru ca populația să dobândească, așa cum au sugerat unii, o imunitate colectiva („de turmă” - n.red.), nu este o optiune". (...) Niciodata in istoria sanatatii publice, imunitatea colectiva nu a fost folosita ca strategie de raspuns intr-o epidemie, si cu atat mai putin intr-o pandemie", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Este o chestiune problematică din punct de vedere stiintific si etic", a avertizat directorul OMS.
„Nu este o alegere între a lăsa virusul liber să se răspândească și să ne închidem țările!”, mai spune reprezentantul OMS. Acesta atenționează din nou asupra măsurilor care trebuie luate - amplificarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, protejarea celor vulnerabili, identificarea, izolarea și testarea și îngrijirea celor confirmați cu noul coronavirus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a amintit că până în prezent, de la izbucnirea pandemiei, potrivit rezultatelor studiilor prevalenței în cazul infectării cu SARS-CoV-2, imunizarea populațiilor de pe tot globul, în ansamblul lor nu este mai mare decât 10%. Acesta a dat exemplu rujeola, pentru care, pentru o imunizare colectivă, este nevoie ca aproximativ 95% din populație să fie vaccinată anti-rujeolic.
„Marea majoritate a oamenilor din cele mai multe țări pot contracta acest virus. Studiile arată că, în majoritatea țărilor, mai puțin de 10% din populație a fost infectată. (...)
„În primul rând, nu știm destul despre COVID-19. (...) Nu avem tabloul întreg. (...) Nu se cunosc inca toate efectele COVID-19, desi exista studii, dar parțiale, nu se stie cum răspund oamenii, populațiile diferite de pe glob. (...) Imunizarea de turmă este un concept folosit în campaniile vaccinărilor. Astfel, populația este ferită de anumite virusuri dacă rata vaccinării este atinsă. Imunizarea de turmă este folosită pentru a feri oamenii de virusuri, nu pentru a-i expune”, a atras atenția șeful OMS.
„În toată lumea se vede cum crește numărul cazurilor COVID-19, în special în Europa și Americi. În ultimele patru zile a fost a fost anunțat cel mai mare număr de cazuri noi de până acum. Multe țări raportează un număr din ce în ce mai mare al pacienților spitalizați cu COVID-19 și la Terapie intensivă. În acelaș itimp trebuie să ne amintim că e vorba de o pandemie neuniformă. Țările răspund diferit la această pandemie, pentru că au fost afectate diferit. Peste 70% din cazurile raportate la nivel global în ultima săptămână sunt în 10 țări”, a mai comentat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Până luni, 12 octombrie, aproape 38 de milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus - 37.917.213. Numai în ultimele 24 de ore s-au îmbolnăvit peste 278.000 de oameni pe tot globul. Cei mai mulți care s-au infectat până acum, dintre cei aproape 38 de milioane sunt în Statele Unite - 8 milioane de bolnavi de COVID-19, și Europa - aproximativ 6,1 milioane. La nivel global, aproape 1,1 milioane de oameni au murit de la începutul pandemiei de COVID-19.