Medicii atrag atenţia că trebuie introdusă treptat în alimentaţie, deoarece poate provoca alergii. Este important de ştiu că persoanele care urmează o cură cu ţelină trebuie să evite expunerea la soare. Dieta cu această rădăcinoasă este foarte indicată în sezonul rece, atunci când soarele nu mai reprezintă un pericol major ca vara.
“Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoca reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie. Tot din acest motiv se recomandă evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe bază de ţelină. Din cauza conţinutului de hormoni naturali, femeile însărcinate trebuie să consume cu precauţie ţelină”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă cu competenţă în apifitoterapie.
Ţelina este o sursă excelentă de vitamina K. Conţine de asemenea cantităţi importante de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan. Este o sursă bună şi de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu. “Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului.
Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune Daniela Stan, medic de familie.
Sursa: Adevarul