Creșterea cotelor de TVA se va reflecta în toate domeniile, iar economiștii spun că marile companii vor crește la rândul lor prețurile pentru a compensa noile taxe. Coșul de consum se va scumpi considerabil. Un anunț a venit și de la Banca Națională a României: inflația în ianuarie va crește peste estimările de 7,7% prognozate de experți. Si asta, din cauza măsurilor adoptate de Guvern.
În luna decembrie, inflația în România a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la nivelul de 7,5%, comparativ cu rata de 6,9% înregistrată în luna noiembrie, după o perioadă de scădere a acestui indicator. Potrivit analiștilor economici, această creștere semnificativă a inflației poate fi atribuită măsurilor fiscale implementate în cadrul pachetului de austeritate, care au intrat în vigoare în luna noiembrie. Aceste măsuri fiscale au contribuit la majorarea costurilor și, implicit, a prețurilor.
Prognozele economice indică faptul că în prima parte a anului 2024, creșterea prețurilor va continua să fie o tendință dominantă. Acest fapt se datorează intrării în vigoare a unor noi măsuri fiscale la 1 ianuarie. Taxele și impozitele adiționale se vor reflecta direct în prețurile produselor și serviciilor, conform experților în domeniu. Această situație adaugă presiune suplimentară asupra inflației și amplifică dificultățile financiare cu care se confruntă consumatorii și agenții economici.
Implementarea de noi impozite a pus presiune asupra companiilor, care se văd nevoite să majoreze prețurile produselor și serviciilor. Această creștere a costurilor va avea un impact serios asupra țintei de inflație prognozată de Banca Națională a României (BNR), care se situează la 7,7% pentru primul trimestru al anului 2024.
O femeie din Vaslui a născut acasă pentru că nu a putut ajunge la spital din cauza nămeților
„TVA crescut este pentru produsele de au mai mult de 10% TVA adăugat. Leguitorul nu a explicat exact ce înseamnă cu 10% zahăr adăugat, e foarte greu de controlat”, a declarat, pentru Realitatea Pusm Sorin Minea, președinte Romalimenta.
Perspectiva nu este deloc pozitivă pentru românii care au credite. Din păcate, nu se anticipază o reducere a dobânzilor în viitorul apropiat, deoarece Banca Națională a României (BNR) nu își poate permite să reducă dobânda-cheie până când inflația nu scade suficient de mult. Acesta este singurul instrument disponibil Băncii Centrale pentru a controla evoluția prețurilor, prin restricționarea accesului la bani și, implicit, consum. Astfel, împrumutații vor continua să suporte costuri ridicate ale creditului și dificultăți în gestionarea datoriilor lor.