„S-ar putea ca noul coronavirus să nu plece niciodată și să se alăture doar celorlalți viruși care omoară oameni în fiecare an în toată lumea”, a declarat miercuri directorul executiv al OMS, Mike Ryan.
„Mai avem de parcurs până când COVID-19 nu va mai fi considerat o pandemie”, a avertizat Mike Ryan, spunând că „dacă virusul este încă prezent și lasi oamenii să stea împreună, alături, atunci boala va trece mult mai repede și usor de la o persoana la alta. Dacă incerci sa reduci numarul de cazuri zilnice la un nivel cat mai mic posibil si sa elimini virusul cât mai mult din comunitate, atunci când relaxezi, ridici carantina, transmiterea este mult mai redusă și riscul este mult mai mic. Dacă se relaxează măsurile când transmiterea virusului este încă ridicată, atunci acea transmitere se accelerează. Dacă nu ai sisteme capabile să o detecteze, atunci vor trece zile sau săptămâni până să-ți dai seama că ceva este în neregulă. Și atunci ajungi în situația în care singurul răspuns este o nouă carantină și cred că de asta ne temem cu toții. Este un ciclu vicios, de un dezastru în sănătatea publică, urmat de un dezastru economic, urmat de o cădere a sănătății publice, apoi de o alta a economiei. Astfel se poate ajunge la o situatie mult mai grava pentu economie decât pentru sistemul de sănătate, care își poate reveni de mai multe ori, dar sistemul economic nu”.
Ryan spune că „acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunităţile noastre şi este posibil să nu mai plece niciodată. Nici HIV nu a dispărut, dar ne-am obișnuit să trăim cu el, am gasit terapii, tratamente, se traieste cu HIV. Le oferim viață oamenilor infectați cu HIV, vieți lungi și sănătoase. Nu fac o comparație între cele două boli, însă cred că este important să fim realişti. Nu cred că poate cineva să spună când și dacă această boală (COVID-19) va dispărea”.
În legătură cu găsirea unui vaccin eficient anti-COVID-19, OMS trasnmite că este important ca, după ce se găsește acest vaccin, acesta să fie distribuit tuturor care au nevoie, amintind de cazurile de rujeola care inca mai apar in multe tari, desi exista vaccin impotriva rujeolei.
„Înainte de izbucnirea coronavirusului, în decembrie (2019-n.red.), aveam cazuri de rujeolă la copii nevaccinati, desi avem vaccinuri eficiente si totusi nu am eradicat inca rujeola. (...) Această boală (COVID-19-n.red.) poate să devină o problemă pe termen lung sau să nu fie. Dar este nevoie de un efort urias pentru a controla acest virus”, a mentionat Ryan.