Compania Enel le-a trimis clienților ale căror contracte expiră după o perioadă de 12 luni o scrisoare-ofertă care include prețuri mult mai mari, mai precis cu 65% mai mari. Astfel, dacă prețul din contractul în derulare este de 0,348 lei/kWh, noua ofertă vine cu un preț de 0,575 lei/kWh, adică cu 65.2% mai mare.
În document se mai precizează că dacă clientul nu răspunde într-un anumit număr de zile și nu-și exprimă, explicit, opțiunea pentru o altă ofertă sau alt furnizor, se consideră că a și-a dat acordul tacit pentru propunerea inițială.
Într-un notificare trimisă de Enel, compania explică faptul că toți clienții primesc, "cu cel puțin două luni înainte de expirarea ofertei în curs (...) notificări (...) cu noile condiții de preț pentru următoarele 12 luni.
În documentul trimis de către furnizorii Enel clienților săi este menționată data limită până la care aceștia pot refuza oferta sau alege o altă ofertă din portofoliul Enel sau al oricărui alt furnizor. În cazul în care clienții nu transmit nicio optiune în perioada limită de timp acordată, noua ofertă transmisă de Enel Energie sau Enel Energie Muntenia se activează cu începere de la data expirării contractului actual/a prețului agreat anterior.
În ceea ce privește majorarea tarifelor, compania a explicat că Prețul energiei electrice stabilit pentru următoarele 12 luni este influențat direct de lichiditatea pieței de energie și de prețul electricității tranzacționate pe piața angro. (...). În cazul ofertelor aplicabile clienților finali pentru următoarele 12 luni, prețurile de tranzactionare valabile la acest moment (cu livrare atât în 2022 cât și 2023), care reprezintă baza în constituirea prețurilor pentru perioada următoare, sunt în creștere, determinând în acest fel majorarea ofertelor transmise. Menționăm că, numai în luna august, prețurile energiei electrice pe piața SPOT erau de trei ori mai mari față de luna august a anului trecut: de la 181,19 lei/MWh în august 2020 la 563 lei/ MWh în august 2021", a transmis Enel România către Realitatea Plus.
Specialiștii în energie atrag atenția că majoritatea companiilor din domeniu încearcă să profite de lipsa de vigilența sau de incapacitatea de înțelegere a clienților pentru a-i face să semneze contracte dezavantajoase pe termen lung.
În iulie, prețul mediu al energiei electrice din România a fost de 94 de euro/MWh, un nivel istoric, cu aproape 70% faţă de media de la începutul an. În toamnă este așteptată o nouă scumpire a energiei electrice, în condițiile în care o mare companie a anunțat deja majorări cu 21% pentru toți consumatorii, indiferent că sunt pe piața concurențială sau beneficiază de tarifele fixe.