"Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema Apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înțeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI, mai ales când trăim într-o comunitate europeană. Oricine poate înțelege dacă e ceva imposibil, dar nu este. Este frustrant să trăiești cu senzația că guvernele și structurile sale depun eforturi tocmai pentru a împiedica normalul.De aceea, acum voi face din nou acest drum, dar nu cu mașina sau cu trenul, ci pe jos, într-un pelerinaj pentru ca autoritățile să ne permită să avem o viață normală", spune primarul.
La Copşa Mică, cea mai scumpă apă
În momentul acesta, orașul Copșa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparține tot ministerului, iar prețul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi. "Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mureș) dorește să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru niște servicii pe care nu le prestează: pentru o apă brută neconformă (care pute). Barajul nu este întreținut și sursa de apă nu este în zona de protecție. Pentru aceste pretenții absurde ne judecăm în instanța. Încercăm imposibilul, cum ar fi să trecem apa de proastă calitate printr-o stație improprie, pe care am moștenit-o de la defuncta societate metalurgică din oraș și o folosim. Evident că, pentru că nu avem stație și de epurare tot acelasi minister prin acelasi administrator ne amendează lunar pentru deversările în Târnavă. Ca totul să fie perfect pentru autorități, e posibil să pierdem în instanță cu ABA Mures! Și să avem și cea mai scumpă apă nepotabilă din România. Apoi plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul și … cumpărăm cea mai scumpă apă!", spune edilul Tudor Mihalache
Marşul edilului din Copşa Mică, un semnal de alarmă
Prin acest marş, primarul din Copşa Mică îşi doreşte să atragă atenția guvernelor și instituțiilor să respecte legile și angajamentele, judecătorilor să fie responsabili și președintelui să se garanteze că sistemele acestea funcționează normal și logic. În marşul său, edilul semnalează şi problemele cu care se confruntă oamenii din localităţile prin care trece. "Oamenii acestor locuri ar merita un drum asfaltat, să le fie mai ușoară viața și să nu-și mai rupă mașinile, însă asfaltul le va aduce și prăduitorii-poluatori de tot felul, știți voi, cocalari, grătargii-ghiolbani iubitori de muzică de inimă albastră etc. Nici nu știi cum e mai bine", a scris edilul pe contul de Facebook.
Drum sinuos pentru un lucru atât de banal
Drumul pe jos nu e uşor. Primarul a plecat din Copşa Mică şi va străbate România până la Bucureşti. Un demers greu pentru un lucru ce unora li s-ar părea banal: apa.
"Pregătit de etapă a IV-a...prin munţii României! Sper ca natura să nu-mi zădărnicească această acţiune, absolut obligatorie după ce toate mijloacele administrative şi politice utilizate de noi, nu au adus la rezultatele scontate. Am jurat copşenilor că voi lupta cu toată puterea mea pentru un trai mai bun în Copşa Mică şi voi încerca mereu să îmi respect juramantul", a scris primarul. În drumul său vizitează de altfel şi alte primării. "Am luat muntele în piept și l-am trecut până la Sălătrucu, o comună frumoasă de pe Valea Topolog și mi-am tras sufletul în compania domnului primar Langer Nicolae", a scris Mihalache.