Sentința prin care pensionarul austriac a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare a fost pronunțată de Curtea de Apel Timișoara.
Dosarul penal pe numele cetățeanului austriac, cu reședință temporară în România, a fost deschis în 2 ianuarie 2022, când o angajată de la stația CFR - Timișeni din comunitatea Șag a auzit mai multe bubuituri, crezând că sunt petarde sau artificii.
Femeia l-a văzut pe bărbat „care pleca dinspre vechea sală de aşteptare a stației, înspre spatele gării, din interiorul vechii săli de așteptare auzindu-se mai multe zgomote care proveneau de la câini”.
Mergând la vechea sală de așteptare a stației, femeia a văzut un câine împușcat și a sesizat Poliția, relatează adevarul.ro. În urma anchetei s-a descoperit că austriacul este, în Austria, deținător legal a unei arme de vânătoare, a unei puști de tir și a unui pistol Glock. Ancheta a mai arătat că austriacul a introdus armele în România fără a avea acest drept.
Astfel, bărbatul a fost trimis în judecată pentru contrabandă, nerespectarea armelor și munițiilor și uciderea animalelor. Austriacul a declarat că „nu a declarat lucrătorilor vamali armele și muniția transportate de acesta, nefiind sigur că este necesar să fie autorizat și pe teritoriul României pentru a deține, purta și folosi armele și munițiile letale”.
„Inculpatul a arătat că întrucât câinele său fusese mușcat de o haită de câini care se aflau în zona gării din Șag, a luat de la locuința sa pistolul și a mers la gară cu intenția de a împușca acei câini. Într-una din încăperile dezafectate ale gării din localitatea Șag inculpatul a găsit mai mulți câini, a tras mai multe focuri de armă spre ei, iar aceștia au fugit afară speriați, iar unul pe care l-a nimerit a murit pe loc”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.
De ce a fost condamnat austriacul la închisoare cu executare
Judecătorii Curții de Apel Timișoara au descis să îl trimită pe austriac la închisoare, considerând că „doar executarea pedepsei în regim de detenție poate să ducă la reeducarea inculpatului, conștientizarea semnificaţiei sociale a activităţi ilicite comise şi reeducarea acestuia”.
Magistrații au avut în vedere și declarația angajatei CFR, care a arătat că în momentul în care l-a văzut pe bărbatul cu pușca „i-a cerut să se oprească certându-l pentru ce a făcut, moment în care bărbatul s-a întors îndreptând spre ea o armă şi spunându-i că dacă ţipă şi nu îl lasă în pace, o va împuşca şi pe ea şi o va omorî”.
„Martora mai precizează că văzând că pe armă s-a aprins un led roşu s-a întors şi a fugit în birou închizând uşa de teamă să nu vină”, se mai arată în sentință.