Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul (numit și aurul roșu în gastronomie) poate îmbunătăți starea de spirit, crește libidoul și poate combate stresul oxidativ.
Șofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor și este foarte simplu să îl adăugi în dietă.
Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare a acestuia (de la 2.000 la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare și recoltarea se face o singură săptămână pe an.
Efect anticancer
Cunoscutul condiment care dă savoare mâncării are un puternic efect anticancer, arată un studiu realizat în 2011 la Universitatea „Emiratele Arabe Unite" din Emiratele Arabe Unite.
„Studiul nostru indică faptul că şofranul oferă protecţie ficatului în cazul în care există factori de risc în privinţa cancerului precum infecţiile cu virusurile hepaticice B şi C, dar şi favorizând decesul celulelor canceroase şi blocând procesele inflamatoare", explică profesorul Amr Amin, coordonatorul studiului.
Despre şofran se spune că are proprietăţi antidepresive, anti-cancer, prelungeşte viaţa şi chiar că are efecte anti-îmbătrânire.
Ceai de șofran - Mod de preparare
Vă trebuie 1 litru sau 1 litru jumătate de apă, 5 linguriţe de zahăr, 1 baton de scorţişoară, 5 seminţe de nucşoară cu coaja spartă.
Apoi, un vârf de cuţit de fire de şofran, 2 linguriţe de frunze de ceai verde sau negru, 1 lingură de migdale măcinate mărunt.
Puneţi apa, zahărul, scorţişoara, nucşoara şi şofranul la fiert într-o oală, timp de zece minute, până când aerul devine parfumat datorită mirodeniilor.
Adăugaţi frunzele de ceai verde sau negru, după care se lasă la infuzat timp de cinci minute.
Se pune în căni şi se presară, în fiecare ceaşcă, migdalele măcinate.
Se serveşte cu zahăr suplimentar, astfel încât invitaţii să poată îndulci ceaiul după gust.