"Stabilitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru securitatea României și a regiunii. De aceea este importantă stabilizarea Republicii Moldova, iar prezervarea vectorului pro-european e importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru succesul Parteneriatului Estic. Odată ce acest guvern este instalat, este foarte important ca să ofere garanțiile necesare că procesul de reformă pro-europeană (...) va fi reluat într-un mod decisiv pentru transformarea instituțiilor și a societății din Republica Moldova. Acest guvern care se instalează acum are șansa ca după o perioadă de (...) mai bine de un an de zile de pauză în procesul de reformă pro-europeană să reia lucrurile de unde s-au oprit atunci și să dovedească Uniunii Europene că Republica Moldova are capacitatea să se reîntoarcă în poziția de performer al Parteneriatului Estic", a declarat Aurescu, joi, pentru AGERPRES.
El a pledat pentru instituirea de către Uniunea Europeană a unui sistem de monitorizare a reformelor de la Chișinău similar cu mecanismul de cooperare și verificare aplicat României, dar într-o variantă mai extinsă, care să urmărească mai multe sectoare.
"Uniunea Europeană trebuie să se implice de mâine, dacă se poate, în modul cel mai ferm pentru o monitorizare strictă a procesului de reformă, a eforturilor pe care acest guvern le face. UE, care are cheia unui anumit sprijin financiar pe care îl acordă Republicii Moldova, care a fost suspendat pe perioada ultimelor luni de criză politică, poate să facă acest lucru. Dacă UE va fi convinsă că procesul de reformă continuă și va putea să reia finanțarea prin instrumentele pe care le are la dispoziție inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, atunci și acordul cu FMI va putea să fie negociat și încheiat de către Republica Moldova. Când vorbesc despre monitorizare strictă mă gândesc chiar la posibilitatea de a crea noi instrumente și mecanisme de supraveghere a acestui efort pro-european, poate chiar un fel de mecanism de cooperare și verificare extins nu doar la domeniul justiției sau combaterea corupției (...) cum a fost în cazul României, dar și la alte domenii ale reformei din Republica Moldova", a arătat fostul ministru.
Bogdan Aurescu a avertizat că noul guvern va trebui să schimbe percepția apărută la nivelul opiniei publice din Republica Moldova care asociază guvernările pro-europene cu lipsa de eficiență, în caz contrar fiind posibilă chiar compromiterea ideii de apropiere a acestui stat de UE.
În ceea ce privește protestele de la Chișinău, diplomatul a apreciat că acestea au la bază și un sentiment de nemulțumire față de situația economică a țării.
"Acesta este pe de-o parte un aspect, dar pe de altă parte cred că această asociere a vectorului pro-european cu ineficiență, corupție, este și rezultatul unor operațiuni de imagine, este și efortul de a lega cele două chestiuni, ceea ce pe fond e incorect. Tocmai de aceea efortul acestui nou guvern este extrem de important pentru că doar așa se va putea aduce și stabilitate politică și economică și (...) numai așa se poate dovedi că aceasta este calea corectă pe care Republica Moldova trebuie să meargă", a mai spus Aurescu.
În opinia sa, în spatele protestelor sunt forțele politice care își doresc alegeri anticipate și nu vor instalarea unui guvern ce încearcă să pună capăt crizei politice. "Ei vor încerca, prin aceste proteste, să demonstreze că alegerile anticipate sunt o soluție mai bună'', a adăugat Aurescu.
Pe de altă parte, el a comentat și reacția Federației Ruse la evenimentele de peste Prut. "Apelul de azi la calm și reținere din partea Kremlinului trebuie atent citit și descifrat, inclusiv în funcție de evoluțiile viitoare de la Chișinău", a spus fostul șef al diplomației române.