În document se arată că - Auditorii Comisiei iau notă de faptul că autoritatea de management a emis o suspiciune de nereguli și efectuează verificări suplimentare în legătură cu cheltuielile neconforme detectate și raportate în proiectul de raport. (...) Autorităților naționale li se reamintește să se asigure că acele constatări care au un impact financiar asupra bugetului UE de peste 10 mii de euro, sunt raportate către OLAF.
Tot aici se precizează de mai multe ori cazuri de modificări ale regulilor de implementare existente la debutul acestui program. Acestea ar fi fost făcute pentru a favoriza anumite companii pentru a obține finanțare europeană. Toate aceste găselnițe au permis companiilor din întreaga țară, să depună proiecte în cadrul “ITI Delta Dunării”, în baza unui punct de lucru deschis în județul Tulcea. S-au depus proiecte în special pentru achiziționarea unor echipamente și utilaje.
Jurnaliștii Realitatea Plus au prezentat fotografiile cu panourile punctelor de lucru ale firmelor care au obținut fondurile, panouri plasate pe o clădire părăsită.
Ulterior, am mers la fața locului pentru a vedea dacă acolo lucrează cineva.
Anca Alexandrescu - realizator „Culisele Statului Paralel”: „Se vedea foarte clar din fotografii ca nu pot fi niste puncte de lucru pentru ca era o cladire darapanata. Am ajuns aici si ce credeti? Au dat jos panourile. Au incercat sa stearga urmele, dar exista gaurile de la panouri. Haideti sa le aratam putin cum arata acest sediu al punctelor de lucru deschise aici. Iata, va dati seama ca aici a fost o activitate intensa, erau foarte multe panouri. Iata gaurile care au ramas aici in urma scoaterii panourilor. pe toata partea acestei cladiri s au aflat panouri cu asa zisele puncte de lucru”.
În audit se prezintă și un exemplu legat de încălcarea condiției de menținere a investiției în zona beneficiară: Societatea Doriani Oil a achiziționat 2 buldozere, 2 compactoare, 2 excavatoare și un mini exacavator de care avea nevoie pentru diversificarea activității. Acestă societate are, însă, sediul în județul Bihor, nu în Tulcea.
Conform aceluiași document, majoritatea companiilor și-au mutat echipamentele în județele în care aveau sediile sociale. Mai mult, unele firme chiar au participat la licitații în afara zonei Deltei Dunării.
“ITI Delta Dunării” era prezentat ca un proiect complex şi unic în România, pentru cadrul financiar 2013 – 2020. Acesta avea ca obiectiv o concentrare a finanțării din mai multe programe europene într-o singură zonă - Tulcea. Auditul privind suspiciunile legate de cheltuirea celor 1,2 miliarde de euro a fost ținut la secret de ministrul dezvoltării Cseke Attila. Potrivit ziarului Puterea, documentul se afla în posesia lui încă din luna ianuarie 2023.