"Intensitatea (crizei) s-a schimbat un pic, aceasta nu este desigur atât de gravă ca în urmă cu câteva zile. Însă, eu cred că este prea devreme să spunem că ea s-a încheiat", a declarat Stoltenberg într-un interviu difuzat sâmbătă seara de Televiziunea letonă.
Tensiunile au fost mari timp de mai multe săptămâni, în condiţiile în care migranţi din Irak, Yemen, Siria, Afganistan sau Iran încercau să treacă frontiera externă a UE, principalele ţări membre afectate fiind Polonia, Lituania şi Letonia.
Mulţi cred că această criză a fost pusă la cale în mod deliberat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca răzbunare pentru sancţiunile UE împotriva regimului său. Lukaşenko a respins aceste acuzaţii, însă a declarat de asemenea că nu îi va opri pe migranţii care au ajuns în Belarus să încerce în continuare să treacă frontiera cu UE.
Între timp, criza a devenit una umanitară, în condiţiile în care migranţii blocaţi la frontieră se află în tabere improvizate şi suferă din cauza temperaturilor din ce în ce mai scăzute.
"Trebuie să fim vigilenţi, trebuie să urmărim cu atenţie evoluţiile şi să trimitem în continuare mesaje clare", a spus Stoltenberg. Regimul Lukaşenko se foloseşte de oameni nevinovaţi '', a spus Stoltenberg, calificând aceasta drept o atitudine cinică şi inumană.
Jens Stoltenberg a subliniat că NATO este pe deplin solidar cu toţi aliaţii vizaţi.
Referitor la desfăşurarea semnificativă de trupe la frontiera Rusiei cu Ucraina, Stoltenberg a îndemnat Moscova la transparenţă şi reţinere.
Cele două probleme urmează să fie abordate în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor NATO ce se va desfăşura marţi şi miercuri la Riga.
Stoltenberg a întreprins duminică o vizită în Lituania şi Letonia, împreună cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.