Prin elaborarea unei Legi a porcului, s-ar putea institui măsuri clare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, s-ar putea derula acţiuni de conştientizare la sate asupra pericolului pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru economia regională şi naţională şi măsurile pe care deţinătorii de animale trebuie să le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, pentru Agerpres.
Pe de altă parte, legea ar urma să limiteze numărul de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu şi să interzică reproducţia în gospodarii, pentru a se putea asigura un control al mişcărilor de animale sau carne şi diminuarea piaţei negre.
"Poate că la prima vedere unele dintre aceste măsuri au caracter nepopular, însă noi considerăm că sunt unica soluţie ca România să nu se transforme într-o nouă Sardinia, cu implicaţii socio-economice pentru decenii de acum încolo", a adăugat Dana Tănase.
Potrivit sursei citate, producţia autohtonă de carne de porc a înregistrat un declin în ultimii doi ani, pe fondul evoluţiei pestei porcine africane, care a dus şi la închiderea abruptă a exporturilor de carne proaspătă de porc și creşterea importurilor.
"În contextul scăderii producţiei de carne s-a adus din spaţiul european mai multă carne de porc, în 2018, cu aproape 50% mai mult faţă de 2017, iar în 2019 cu 6,63% mai mult faţă de anul anterior", a subliniat Dana Tănase.
Ţările de unde se aduce cea mai multă carne de porc sunt Germania, Spania, Ungaria şi Danemarca.
Potrivit celor mai recente date transmise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România erau active 345 de focare de pestă porcină africană (PPA).
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.570 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.