În cazul nou-născuților este posibil ca virusul herpetic să cauzeze decesul deoarece sistemul imunitar al celor mici nu este suficient de dezvoltat pentru a-i face față.
În cazul nou-născuților virusul herpetic cauzează infecții grave la nivelul creierului, plămânilor, ficatului, precum și ulcerații ale pielii și ale ochilor.
Se înâmplă relativ rar ca nou-născuții (mai exact copiii în prima lor lună de viață) să devină infectați de către o altă persoană, conform doctorului Jon Abramson, director al Departamentului de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină Wake Forrest care a văzut doar două astfel de cazuri în practica sa medicală. Specialistul susține că virusul herpetic în cazul unui nou-născut constituie o infecție periculoasă de care majoritatea părinților nici nu sunt conștienți. Virusul poate fi transmis în orice moment prin contact apropiat cu secrețiile salivare sau genitale ale unei persoane, deși o persoană este mai contagioasă în timpul unui episod de recidivă.
Singurul specialist în măsură să identifice afecțiunea este un medic pediatru specializat în boli infecțioase.
Aproximativ 1500-2200 copii cu vârsta sub 1 lună contactează herpes în fiecare an în SUA și în lipsa unui tratament adecvat virrusul devine fatal într-un procent de până la 85% din cazuri. Majoritatea infecțiilor neonatale sunt cauzate, conform statisticilor Academiei Americane de Medici de Familie de către tulpina HSV-2, dar aproximativ 30% din cazuri sunt cauzate de HSV-1.
Nou-născuții necesită spitalizare pentru administrarea medicației antivirale timp de 21 zile, chiar și cu acest tratament unii nou-născuți pot suferi leziuni cerebrale sau chiar deces.