În momentul naşterii, mamele sunt, de regulă, prea preocupate de ideea că bebeluşul să vină cât mai uşor şi cât mai sănătos pe lume încât rareori se întreabă când ar trebui tăiat cordonul ombilical, lăsând această decizie în mâinile medicilor. Este o atitudine cât se poate de des întâlnită şi cât se poate de corect, căci medicii ştiu întotdeauna mai bine.
Dar studii recente efectuate tot de medici, dar şi de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham arată că este mai sigur pentru nou-născut să i se taie cordonul ombilical mai târziu, nu în primele minute după venirea pe lume. Medicină tradiţională recomandă că, după naştere, cordonul să fie secţionat cât mai repede, dacă mama nu cere altfel, în mod expres. Tot după naştere, mamei i se poate administra şi oxitocina, un hormon considerat periculos pentru micuţ, pentru că această să poată elimina cât mai repede placenta, reducând astfel riscul de hemoragie.
Tăierea cordonului ombilical, după standarele clasice ale medicinei, permite asistentei-moaşă să ia bebeluşul de lângă mama pentru a-i desfundă căile respiratorii. Dar medicii şi oamenii de ştiinţă prezenţi la o conferinţă medicală de la Universitatea din Birmingham au susţinut că tăierea cordonului ombilical imediat după naştere favorizează apariţia deficienţei de fier la bebeluş.
Practic, clinicienii au atras atenţia că micuţului nu trebuie să i se taie cordonul ombilical înainte de a trece cel puţin 30 de secunde după scoaterea lui din mama.
Sursa: lyla.ro