„E o chestiune care trebuie lămurită extrem de repede la Ministerul Finanțelor. Ori a fost prostie, ceea ce este grav, sau a fost proastă pregătire, ceea ce este la fel de grav, ori ticăloșie, ceea ce este și mai grav. Nu poți să permiți introducerea unui prag de 75% pentru că acest prag legat de comercializarea produselor petroliere, respectiv gaz, extracție de gaz, energie electrică... Nu înțeleg cine a introdus acest prag care nu apare în regulamentul Comisiei Europene. Pe regulamentul din 4 octombrie, în ordonanța din România el a fost introdus și asta trebuie să lămurescă rapid funcționarii de la Ministerul de Finanțe. De asemenea, specialiștii de la ANAF și cei din constrolul Ministerului de Finanțe, de la Antifraudă, trebuie să verifice dacă într-adevăr OMV Petrom, care susține că activează cu peste 75% din tolatul activității în Austria, în domeniul energie, petrol, gaze, dar în România compania nu are 75% din activitatea grupului pe acest domeniu. Dacă este așa sau nu este așa. Este anormal să accepți să plătești taxa în Austria de 150-460 de milioane și să refuzi să plătești în România spunând că activitatea ta nu atinge acest procent de 75%.
Eu nu vorbesc doar despre de OMV. Ordonanța dată de Guvern este o transpunere a regulamentului valabil pentru toate cele 27 de state membre UE care permite supraimpozitarea companiilor din energie. 12 din 27 au optat pentru 33%, altele 95%. România s-a dus pe un procent de 60%. România nu a dat această ordonanță cu dedicație pentru OMV, ca o răfuială sau ca o direcționare către OMV. Dar OMV este obligată ca toate celelalte companii să plătească o suprataxă pentru această perioadă de 2 ani de zile.
Nu există sancțiune. Directiva spune că toate statele membre au posibilitatea să vină cu această supraimpozitare pentru doi ani de zile.
Celelalte companii au anunțat că plătesc această taxă, iar OMV, cu profit de 9 miliarde, refuză plata acestor bani”, a spus Rareș Bogdan, la Realitatea PLUS, duminică seara.