Exoplaneta a fost numită Proxima Centauri b și este cea mai apropiată exoplanetă locuibilă. Ceea ce l-a terminat pe autorul acestei descoperiri să caute alte lumi pe
care oamenii le-ar putea coloniza într-o bună zi au fost filmele SF.
Cu toate că lui Anglada-Escudé nu i-a plăcut deloc matematica, el poate să analizeze timp de 14 ore fără nicio pauză datele strânse de telescop. De asemenea, spune că a început să fie pasionat de Univers la vârsta de 18 ani, atunci când a citit cartea „Red Mard", de Kim Stanley Robinson, care vorbea despre posibila colonizare a planetei Marte.
Exoplaneta care ar putea fi o alternativă a vieții de pe Terra
„Proxima Centauri b putea la fel de bine să fie descoperită în urmă cu 15 ani, dar cultura competitivă din domeniul astronomiei face ca această căutare de exoplanete locuibile să fie un proces plin de secrete și nu foarte eficient", a declarat Anglada-Escudé.
În plus, există posibilitatea ca pe sprafața exoplanetei Proxima Centauri b să se găsească apă și chiar viață, spun oamenii de știință.
De asemenea, exoplaneta mai are o altă asemănare cu Terra - una dintre fețele sale este mereu îndreptată către steaua în jurul căreia gravitează, așa cum Luna are mereu aceeași față întoarsă spre Pământ.
Însă, există și o problemă în legătură cu acestă stea în jurul căreia gravitează: „Ceea ce este problematic este că planeta este foarte apropiată de stea, de douăzeci de ori mai aproape decât este Pământul de Soare. Iar aceste stele au erupții precum Soarele, așa că există un factor de radiații de 100 de ori mai mare. Este un mare semn de întrebare – cum o atmosferă a unei asemenea planete va evolua de-a lungul timpului, dacă va supraviețui măcar", explică Anglada-Escudé.