Specialiştii de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian au descoperit acest cluster hipervitezic, denumit HVGC-1, din întâmplare. Cercetătorii nu cunosc motivul pentru care acest cluster a fost catapultat din galaxia M87, scrie descopera.ro.
Una dintre teoriile cercetătorilor este că M87, una dintre cele mai mari galaxii din universul apropiat, ce cântăreşte cât 6 trilioane de Sori, conţine două găuri negre masive în centrul său. Este posibil ca acest cluster stelar să se fi apropiat prea mult de găurile negre, care au acţionat ca o „praştie” pentru a arunca clusterul în spaţiu cu o viteză uluitoare.
Oamenii de ştiinţă cred că acest cluster urmează să „hoinărească” în spaţiul gol dintre galaxii până la moartea universului. Nelson Caldwell, coordonatorul studiului publicat în The Astrophysical Journal Letters, afirmă că este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă descoperă un cluster stelar „hoinar”, până acum fiind descoperite doar stele „hoinare”.
Cercetătorii spun că HVGC-1 a fost descoperit din întâmplare. Ei studiau spaţiul din jurul M87 pentru a separa clusterele stelare de stelele individuale şi de galaxii. Oamenii de ştiinţă au folosit apoi telescopul MMT din Arizona pentru a analiza în detaliu sute de clustere, un computer calculând viteza fiecărui cluster.