Guvernul a alocat suma de 5 milioane de euro, iar din donații ar fi trebuit să strângă alte 6 milioane de euro. Campania a demarat în luna mai, însă până la 15 septembrie Guvernul a anunțat că s-au adunat din donații, doar 831.174 euro.
Recent, Ambasada Rusiei a anunțat o ”contribuție modestă” pentru ”Cumințenia Pământului”, în valoare de 100 de euro (445 de lei), gest care a stârnit revoltă în mediul online.
”În România este lansată campania pentru recuperarea patrimoniului naţional cultural al ţării, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brâncuşi 'Cuminţenia Pământului'. Ambasada se alătură acţiunii şi aduce o contribuţie financiară modestă la fondul comun creat în acest scop'', a scris Ambasada Rusiei, luni, într-un mesaj postat pe Facebook.
Anunţul este însoţit de un material video care este o replică celui din campania independentă a Papaya Advertising, ''Ultimul tren'', care se referă la instaurarea comunismului. Clipul video alb-negru are 2':13'' şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând ''comorile pierdute'' de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se încheie cu imaginea trenului care duce "Cuminţenia pământului" şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde ''ultimul tren'' încărcat cu valoroasa sculptură.
''Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată'', se arată în videoclip, care începe cu o imagine din ''Ultimul tren'', conform Mediafax.