„In ce priveste evenimentele de la Timisoara am vorbit despre ele aseara apare tot mai clar ca este o actiune conjugata de cercurile care vor sa distruga integritatea si suveranitatea ro sa opreasca constructia socialismului sa puna sub stapanire straina din nou poporul nostru si de aceea trebuie sa aparam cu toate fortele integritatea si independenta Romaniei!” spunea Ceaușescu în decembrie 1989 după evenimentele de Timișoara.
Acesta a fost ultimul discurs public al lui Nicolae Ceaușescu înainte de căderea regimului comunist, urmat de execuția tiranului în ziua de Crăciun din 1989. Discursul a venit ca o reacție la revolta izbucnită cu o zi înainte la Timișoara, și a avut ca rezultat trecerea armatei de partea protestatarilor revoltați. După o încercare eșuată de fugă din Capitală, Nicolae Ceaușescu a fost prins și împușcat.
În mod similar, discursul liderului de la Kremlin vine imediat după trădarea trupelor Wagner.
„Cei responsabili vor fi aduși în fața justiției, pentru oamenii noștri. Ca președinte al Rusiei, comandant și cetățean, voi face tot ce pot ca să resping acest atac și ca să asigur siguranța și libertatea cetățenilor noștri. Cei implicați în această revoltă au trădat Rusia. Le cer tuturor celor implicați să înceteze orice fel de participare în conflictul armat”, a spus Putin ca răspuns la revolta lui Prigojin.
La fel ca Nicolae Ceaușescu, imediat după discurs, Vladimir Putin ar fi fugit cu elicopterul din Moscova. Și din Rusia apar tot mai multe semnale că, la fel cum protestatarii din România comunistă au câștigat susținerea armatei, și trupele Wagner au parte atât de susținerea civililor, cât și de cea a trupelor rusești. O jurnalistă din Rostov a relatat că soldații din zonă i-ar fi spus că sunt de partea trupelor Wagner, iar oamenii din le-au adus mercenarilor apă și mâncare.