Armata română a lansat o licitație restrânsă pentru un sistem de luptă contra obiectelor zburătoare neidentificate. Licitația nu are un caiet de sarcini.
Oficialii armatei se așteaptă maxim trei firme să poată sa participe la licitatie. Inițial va avea loc o preselecție bazată strict pe nivelul cifrei de afaceri și pe capacitatea tehnică.
Pot să participe la procedură firmele care au o medie a cifrei de afaceri de 286 de milioane de lei în ultimii trei ani de zile. Companiile care doresc să vândă sistemul de război către armata română trebuie sa facă dovada că au livrat astfel de produse în valoare de minim de 89 de milioane de lei, pentru a avea acces la caietul de sarcini în baza căruia vor vor formula ofertele. Companiile trebuie sa aibă un sistem informatic de comunicții pentru vehicularea informațiilor clasificate și să aibă un plan de pază acestor informații, ambele acreditate SRI.
Sistemul de război electronic contra obiectelor zburăotare neidentificate trebuie să asigure detecția, identificarea, localizarea și neutralizarea dronelor de diferite dimensiuni. Ele este compus din senzori și sisteme de bruiaj
Pana pe 27 septembrie urmează să fie depuse cererile de participare la licitația restrânsă. Firmele calificate după această dată vor putea să afle cu exactitate parametri tehnici a sistemului dorit de Romtehnica.
Acesta nu este singurul sitem de luptă cu dronele. La începutul lunii august MApN a achiziționat 30 de sisteme de bruiaj și 10 sisteme de tetecție a dronelor la un preț mult mai mic. Atunci armata dorea să achiziționeze toată aparatura la numai 17 milioane de lei, o sumă infimă comparativ cu cele 286 de milioane puse la bătaie de această dată.
Armata are alocate, din acest an, fonduri de 2,5% din PIB, adică circa 10 miliarde de euro, reprezentând aproape 8% din totalul fondurilor de la buget.