"Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU - acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro - acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări", a afirmat Arafat, prezent, vineri, în Arad, pentru a participa la celebrarea 15 ani de la înfiinţarea SMURD în judeţ, potrivit Agerpres.
El a adăugat că judeţul Arad are echipamente de căutare-salvare şi personal instruit.
"În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (...) Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state", a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a mai menţionat că "în România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios", iar pompierii derulează permanent exerciţii.
Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, produs marţi seară şi având epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, a avariat zeci de clădiri publice şi sute de case din mediul rural. Între imobilele care au suferit avarii se numără 18 şcoli, câteva biserici şi trei clădiri în care funcţionează secţii ale Spitalului Judeţean.