"În primele şase luni ale anului 2024, avem aproape 1.200 de dosare active privind traficul de persoane şi minori. 235 de dosare sunt noi", a transmis joi ministrul Justiției Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.
Precizările au fost făcute în contextul aducerii în ţară din Marea Britanie a unui traficant de minori condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare.
"M-am văzut chiar ieri (joi - n.r.) cu omoloaga din Regatul Unit, Shabana Mahmood, şi am discutat despre acest subiect. Traficul de persoane este infracţiunea numărul unu în cooperarea noastră cu Regatul Unit. Statistica arată că, anual, peste 500 de copii români devin victime ale traficului de persoane", a afirmat Gorghiu.
În context, ea a ţinut să le mulţumească partenerilor britanici. "Sunt un mare sprijin în lupta noastră împotriva crimei organizate şi sunt ţara numărul 1 când vine vorba de predarea fugarilor. 140 de fugari au fost aduşi de acolo în primele opt luni ale lui 2024", arată ea.
Potrivit ministrului, România are din mai o Strategie Naţională privind combaterea traficului de persoane (2024-2028). "Ajutăm cum putem victimele. Ministerul Justiţiei oferă vouchere victimelor infracţiunilor, inclusiv pentru traficul de persoane", a spus Gorghiu.
Malta a respins extrădarea lui Paul al României. Alina Gorghiu: O decizie revoltătoare, de neacceptat
Doi fugari au fost aduşi în ţară în cursul nopţii din Marea Britanie şi Ţările de Jos pentru a-şi executa pedepsele.
"Ionel Andreescu a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de minori. A fost adus din Marea Britanie, unde a fugit după ce justiţia din România l-a condamnat pentru că a exploatat persoane vulnerabile. Vasile Arcăleanu, adus din Olanda, a fost condamnat la trei ani şi şase luni pentru trafic de droguri de mare risc. Cei doi se adaugă unui contingent de peste 530 de fugari aduşi în ţară anul acesta", a transmis Alina Gorghiu.