Realizată în premieră, meta-analiza a vizat toate dovezile publicate până în prezent cu privire la efectul terapiilor prin smartphone asupra anxietății și a fost condusă de Joseph Firth, om de știință în cadrul Institutului pentru Creier, Comportament și Sănătate Mentală de la Universitatea din Manchester, scrie Agerpres.ro.
Cercetarea, care a cuprins aproape 2.000 de persoane, publicată în ''Journal of Affective Disorders'', a fost realizată printr-o colaborare între Universitatea Manchester, Universitatea Harvard, Universitatea Melbourne și Black Dog Institute din Australia. Aceasta a demonstrat că intervențiile realizate cu ajutorul telefoanelor inteligente au redus considerabil anxietatea, sugerând utilitatea noilor terapii digitale pentru gestionarea acestei tulburări.
''Telefoanele inteligente ar putea reprezenta un mod inovator de a ajuta la tratarea anxietății — în condițiile în care majoritatea oamenilor le dețin în prezent și sunt populare în mod special printre tineri. Acest lucru prezintă o nouă oportunitate pentru îngrijirea psihologică, într-o formă non-stigmatizantă, prin autogestionare'', notează cercetătorii. ''Studiind cercetările individuale, am descoperit că aplicațiile cele mai eficiente sunt cele care promovează sănătatea mentală și starea generală de bine, mai puțin cele care se concentrează în exclusivitate pe anxietate'', se mai arată în analiză.