Fără să-i numească explicit pe cei doi candidaţi, Emmanuel Macron, un politician progresist şi proeuropean, şi Marine Le Pen, lideră a extremei drepte şi eurosceptică moderată, cei trei şefi de guvern au sugerat evident în apelul lor un vot în favoarea celui dintâi, relatează Agerpres, care citează AFP și EFE.
''Alegerea cu care se confruntă poporul francez este crucială pentru Franţa şi pentru fiecare dintre noi în Europa. Este alegerea între un candidat democrat care crede că Franţa este mai puternică într-o Uniune Europeană mai puternică şi autonomă, şi o candidată a extremei drepte, care se alătură deschis celor care atacă libertatea noastră şi democraţia noastră'', notează în articol Scholz, Sanchez şi Costa.
Aceştia mai susţin că războiul pe care preşedintele Putin l-a lansat contra Ucrainei ''vizează valorile pe care Franţa şi ţările noastre le apără: democraţia, suveranitatea şi statul de drept''.
''Populiştii şi extrema dreaptă din toate ţările noastre au făcut din Vladimir Putin un model ideologic şi politic, făcându-se ecoul revendicărilor naţionaliştilor. Ei au copiat atacurile împotriva minorităţilor şi diversităţii. Ei împărtăşesc visul lui (Putin) al unei naţiuni uniforme'', continuă cei trei şefi de guvern, criticând în acest pasaj opoziţia politicienilor conservatori, precum Marine Le Pen, faţă de primirea migranţilor.
''Avem nevoie de Franţa alături de noi (...) O Franţă care apără valorile noastre comune, într-o Europă în care noi ne recunoaştem, care este liberă şi deschisă către lume, suverană, puternică şi generoasă deopotrivă.
Şi această Franţă se află pe buletinul de vot din 24 aprilie. Sperăm că cetăţenii Republicii Franceze îl vor alege'', îşi încheie ei apelul adresat electoratului francez.
Conform sondajelor, Emmanuel Macron va câştiga al doilea tur de scrutin de duminică, dar la o diferenţă mult mai mică faţă de cât a avut în faţa lui Marine Le Pen la precedentele alegeri din 2017, când raportul de voturi între ei a fost de 66% la 33%.