”Este crucial ca țările UE să stabilească sisteme eficiente de monitorizare a apelor reziduale cât mai repede posibil și să se asigure că datele relevante sunt puse la dispoziția autorităților sanitare responsabile imediat”, a declarat Sinkevičius, într-un interviu publicat în ziarul german Welt am Sonntag.
În Europa, mai multe țări își testează deja apa uzată ca măsură de combatere a pandemiei.
În Irlanda, Agenția pentru Sănătate a dezvoltat un program de supraveghere a apelor uzate pentru a urmări prevalența virusului în diferite zone. În riviera franceză, o analiză recentă a apelor reziduale a arătat că prevalența virusului a scăzut în regiune.
”Monitorizarea apelor uzate trebuie să fie integrată mai sistematic în strategiile naționale de testare pentru detectarea virusului, alături de abordările existente de testare Covid-19. Este un instrument suplimentar pentru a urmări evoluția pandemiei și a sprijini procesul decizional al autorităților de sănătate publică”, a mai spus comisarul european.
Acesta a recomandat ca eșantioanele să fie analizate de două ori pe lună în marile metropole europene.
Anul trecut, în martie, oamenii de știință au găsit urme ale virusului în apele uzate ale unui oraș olandez înainte de confirmarea primului caz, potrivit politico.eu