Potrivit unui comunicat de presă al SGG, la întâlnire au participat conducători şi reprezentanţi ai cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2.
”Reuniunea şi-a propus ca prin dialog deschis să fie găsite soluţiile cele mai bune care să răspundă atât nevoilor de protejare a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor. Astfel, pentru perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creştine, Naşterea Domnului, reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că trebuie menţinute măsurile dispuse de către statul român prin care slujbele religioase se pot desfăşura simultan atât în interiorul, cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară specific”, se arată în comunicatul SGG.
În plus, reprezentanţii cultelor şi-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini activităţile de informare publică privind riscul de infectare, subliniid că numai prin solidaritate şi exemplu personal se poate trece cu bine peste perioada pandemiei, conform comunicatului.
Secretarul de stat Raed Arafat, prezent și el la discuții, a apreciat implicarea cultelor religioase în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare, iar în privința unor chestiuni punctuale, referitoare la unele măsuri dispuse de autorităţile locale şi unele practici medicale din anumite localităţi, a adresat cultelor religioase rugămintea ca acestea să-i fie transmise prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Comunicatul mai subliniază că Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, a exprimat şi de această dată grija Guvernului şi a Premierului Ludovic Orban pentru aprofundarea dialogului cu reprezentanţii cultelor şi pentru comunicarea eficientă a măsurilor dispuse în această perioadă, în consultare permanentă cu aceştia.
La rândul său, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a dat asigurări că instituția îşi va pune în continuare întreaga expertiză în slujba garantării şi protejării libertăţii religioase a cetăţenilor şi persoanelor rezidente din România.
Următoarea reuniune dintre reprezentanţii cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale va avea loc săptămâna viitoare pentru analizarea măsurilor care vor fi adoptate în perioada imediat următoare.
Precizările SGG vin în contextul scandalului provocat de ÎPS Teodosie, care, nemulțumit de decizia instanței de a interzice pelerinajul de Sf. Andrei, a lansat acuzații grave la adresa Guvernului. Detalii despre acest subiect sunt disponibile AICI.
Citește și: ”Patriarhia Română cere Guvernului să permită pelerinajul de Sfântul Andrei”