“Nu există probleme cu distribuţia vaccinului ROR, au existat sincope, dar nu au fost sincope majore. Există suficient vaccin pentru imunizarea tuturor copiilor de un an şi şapte ani. Sunt 380.000 de doze disponibile pentru a-i vaccina pe aceştia. Părinţii trebuie să meargă la medicii de familie, acolo unde se fac aceste vaccinări”, a spus Valentin Popescu.
El a precizat că în mediul rural, unde numărul medicilor de familie este foarte mic, se caută soluţii. Mediatori sanitari ar putea să ajungă în aceste comunităţi care nu au acces la medici, pentru a le explica localnicilor care este situaţia şi a le recomanda să îi ducă pe copii la vaccinare.
În ce priveşte numărul mare de cazuri de copii cu rujeolă din acest an, Popescu a spus că durează foarte mult toate procedurile în ce priveşte declararea unei epidemii.
“Se fac analize, în primul rând trebuie identificate acele cazuri, medicii le raportează, apoi se fac analize, se fac anchete epidemiologice şi teste de laborator pentru a se vedea care este cauza reală a unei îmbolnăviri. Toate aceste proceduri durează şi Ministerul Sănătăţii a vrut să fie sigur că are toate informaţiile corecte atunci când anunţă o astfel de situaţie foarte serioasă”, a precizat Valentin Popescu.
Vaccinul hexavalent
În ce priveşte vaccinul hexavalent, Valentin Popescu a spus că au fost unele probleme, dar contractul pentru achiziţia şi distribuţia acestuia a fost semnat, iar în perioada imediat următoare va ajunge la Direcţiile de Sănătate Publică şi, mai departe, la medicii de familie.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că trei copii cu vârsta sub un an au murit şi alţi 675 au fost diagnosticaţi cu rujeolă în 23 de judeţe, în primele opt luni ale anului.
Comparativ cu anul 2015, creşterea cazurilor de rujeolă este mai mult decât alarmantă, anul trecut fiind doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
De ce s-au înmulţit cazurile de rujeolă?
Ministerul Sănătăţii susţine că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împortiva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
Cei trei copii care au decedat aveau sub un an, adică vârsta la care se efectuează imunizarea împotriva rujeolei cu vaccinul ROR.
“Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub 1 an sunt protejaţi de aşa-numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, susţin oficialii MS.
Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.
În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.