Svante Pääbo a primit cea mai înaltă recunoaștere ce se poate acoda meritelor științifie, culturale sau umanitare pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană.
Anunțul a provocat o ușoară surpriză, mulți așteptându-se ca premiul să meargă să meargă la o femeie cercetător, cele mai vehiculate nume fiind Mary-Claire King, ce în 1990 a descoperit o genă responsabilă pentru cancerul de sân și Katalin Kariko, pioneră a tehnologiei ARN.
Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisova.
De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acel proces are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții, potrivit HotNews.
Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica.
Cum explică Paabo perspectiva studiilor ADN asupra originii omului: