Noua variantă are multe mutații în comun cu Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită testelor PCR de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile de infectare, conform The Guardian.
Varianta este încă detectată ca virusul coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca varianta Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.
Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard de Omicron, dar această variantă nouă este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.
Noua variantă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja pe scară largă.
Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat marți că încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron au fost raportate în Marea Britanie. Acest lucru aduce numărul total de cazuri din Regatul Unit la 437.
Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2.
O necunoscută majoră este modul în care a apărut noua variantă. Deși se încadrează ca Omicron, este atât de distinctă genetic încât se poate califica drept o nouă „variantă îngrijorătoare” dacă se răspândește rapid. A avea două variante, BA.1 și BA.2, să apară în succesiune rapidă cu mutații comune este „îngrijorător”, potrivit unui cercetător și consideră că „lipsește o mare piesă a puzzle-ului”.