Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat, într-un comunicat dat marți publicității, că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă, relatează Agerpres, care citează Reuters și AFP.
Potrivit sursei citate, numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni. Reprezentanții OMS subliniază însă că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o "decuplare" a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.
Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac "din ce în ce mai dificilă" evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat "inadecvarea supravegherii actuale" a pandemiei.
Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat, totodată, că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.
În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19.
Pandemia de COVID-19 "este departe de a se termina", a anunţat, marţi, Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.
"Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament", a adăugat oficialul OMS.