Potrivit sursei citate, din numărul total de trenuri anulate vineri, 14 sunt InterRegio, iar 57 Regio. Pentru ziua de sâmbătă, CFR Călători a anunțat anularea a încă două trenuri InterRegio pe relația Craiova — București Nord și retur, respectiv IR 1594 Craiova (pl. 04:30) — București Nord (sos. 07:44) și IR 1595 București Nord (pl. 13:50) — Craiova (sos. 16:55).
ANM a actualizat atenționările de vreme rea pe raza a 26 de județe, dintre care 8 județe se vor afla sub Cod portocaliu, iar alte 18 și municipiul București — sub Cod galben.
Conform meteorologilor, vineri, până la ora 23:00, rămâne în vigoare atenționarea Cod portocaliu de ninsori în Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea. În aceste județe, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge și temporar vor depăși 70 — 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și troienind zăpada.
Totodată, pe durata următoarelor zece ore, va fi Cod galben de ninsoare în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va mai depune strat de zăpadă. De asemenea, va fi viscol în Dobrogea, estul Munteniei, extremitatea de sud-vest a Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 70 km/h. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăși 80 — 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită.
Județele aflate sub atenționare Cod galben, până la ora 23:00, sunt: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți și municipiul București.
Conform ANM, atenționarea Cod galben va continua să fie activă și în intervalul 6 ianuarie, ora 23:00 — 7 ianuarie, ora 10:00, în Dobrogea, Bărăgan și Moldova, unde va ninge în general slab cantitativ, dar vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar spulberând și troienind zăpada.
De data aceasta, județele atenționate sunt: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța.
Meteorologii precizează faptul că unele intensificări ale vântului vor fi mai fi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior, iar în Moldova, Dobrogea și Bărăgan, sâmbătă și duminică (7 și 8 ianuarie) vor fi intervale de timp în care va mai ninge, iar vântul va avea intensificări, spulberând și troienind zăpada.
Potrivit sursei citate, din numărul total de trenuri anulate, 10 sunt InterRegio, iar 50 Regio.
'CFR SA informează că, din cauza condițiilor meteo deosebite, instituirea Codului roșu de viscol pe județele din sud-estul țării, circulația feroviară nu se poate efectua în condiții de siguranță pe raza SRCF Constanța și a fost temporar suspendată. S-au dispus măsuri operative, pentru că toate trenurile aflate în parcurs să fie oprite în gări pentru siguranța călătorilor. Nu vor fi formate noi trenuri, decât când vor fi condiții de vizibilitate și viscolul va scădea în intensitate. Circulația trenurilor de marfă pe raza județelor afectate (Călărași, Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Tulcea) de Cod roșu a fost temporar suspendată. Momentan, trenurile staționează în condiții de siguranță în stațiile de cale ferată', notează sursa citată.
Întârzieri mari
Cea mai mare întârziere o avea la ora 10 un tren de la Timişoara, pe ruta Craiova - 130 de minute, urmat de mai multe trenuri InterRegio de la Slobozia şi Constanţa.
Un tren care urma să plece spre Braşov are întârzieri de 120 de minute, iar un altul spre Buzău are 45 de minute întârzieri.
Comandamentul de iarnă CFR Călători instituit pe raza Sucursalelor din Sudul și Estul țării și echipele feroviare din unități (revizii, depouri, etc) sunt pregătite pentru intervenție în vederea asigurării condițiilor necesare desfășurării în siguranță a călătoriei cu trenul, menționează reprezentanții companiei.
De asemenea, aceștia precizează că s-au organizat cu locomotive diesel și în alte locații feroviare, în situația în care circulația cu automotoare va fi dificilă. Depozitele de combustibil sunt asigurate cu combustibilul necesar iar stațiile de preîncălzit vagoane funcționează la parametri normali.
"Au fost pregătite locomotive Diesel de rezervă, au fost suplimentate echipele de intervenție iar garniturile de tren sunt verificate înainte de plecarea în cursă. În situația apariției unor defecțiuni la instalația electrică/de încalzire, pe fondul temperaturilor foarte scăzute, personalul de tren va redistribui călătorii, în măsura posibilităților, în alte vagoane", precizează compania.
CFR Călători și CFR Infrastructură colaborează operativ și centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs și cel din gări să poată lua împreună cele mai potrivite măsuri pentru prevenirea situațiilor neplăcute pentru pasageri. Personalul feroviar este la dispoziția pasagerilor oferindu-le asistență în gări și la bordul trenurilor.