Organizaţia Mondială a Sănătăţii a luat o decizie extrem de importantă, ale cărei efecte s-ar putea reflecta în legislaţia ţărilor din întreaga lume, potrivit BBC. Dependenţa de jocuri de noroc sau/şi online a fost catalogată oficial drept o boală mintală, în baza constatării că la nivel global, problema afectează milioane de copii şi adulţi care au de suferit în viaţa reală.
Cele mai grave efecte au fost consemnate asupra copiilor şi adolescenţilor, cărora aceste jocuri le oferă o evadare din realitate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine însă că pasiunea se poate transforma într-o tulburare periculoasă. Una care face ca amatorii să piardă controlul asupra vieții lor, care acaparează tot mai mult timp zilnic în ciuda consecinţelor negative.
Şi nu doar copiii sunt afectaţi. Studiile arată că jocurile provoacă o explozie de dopamină în creierele utilizatorilor, iar starea este asemănătoare cu cea indusă de droguri. Semnele cele mai clare că eşti pe cale de a deveni dependent de jocuri online sunt atunci când descoperi că joci până noaptea târziu, că eviţi să mergi la culcare ca să nu pierzi jocul, când abandonezi pasiuni sau activităţi cărora le acordai mult mai mult timp şi, în ultima instanţă, înstăinarea atât faţă de prieteni, cât şi de viaţa socială.
Sunt şi specialişti care critică această decizie şi care susţin că acest diagnostic ar putea masca o afecţiune severă, precum anxietatea sau depresia