Agenţia Naţională de Integritate a explicat, într-un comunicat de presă:
- în perioada 11 martie 2008 - 12 martie 2012, Adrian Streinu-Cercel a deținut, simultan, funcțiile de Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, București, și Secretar științific al Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, încălcând, astfel, dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau / și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică […]”;
- în perioada 19 noiembrie 2010 - 23 mai 2012, a deținut, simultan, funcțiile de Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății și Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, București, încălcând, astfel, dispozițiile art. 84, alin. (1), lit c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu […] funcţia de […] administrator […] la instituţiile publice”.
Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Adrian Streinu-Cercel a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.