"Există o problemă la nivel global. Lectura nu mai e o ocupație constantă și amplă, cum a fost secole întregi. Există mijloace mai rapide de acces la informație. Există un deficit de memorie pe care eu îl inregistrez. Stau de vorbă, uneori, cu oameni tineri și mi-e limpede că nu mai au conștiința deceniilor imediat anterioare. Pentru ei, episodul comunism e un basm, nu mai au această temă în metabolismul lor intelectual și sufletesc. Există un deficit de cultură, nu se mai citește", a spus Andrei Pleșu.
În acest sens, subliniază scriitorul, "este un moment de criză a cărții".
"Relația cu cartea s-a schimbat, cum s-a schimbat relația cu școala, muzeul cu tot ce înseamnă cultură, în sensul cel mai larg. În schimb, s-a amplificat volubilitatea. Toată lumea comunică. Nu e clar ce, mare substanță de comunicare nu există, dar cantitatea e enormă. Facebook, forumuri, toată lumea își dă cu părerea. Uneori sunt simpatici, dar de cele mai multe ori e un fel de nonșalanță frivolă cu privire la actul de a scrie, de a comenta", a adăugat Pleșu.
În ceea ce privește vorbirea, scriitorul consideră că "ar fi esențial ca instituțiile publice, Parlamentarul, Guvernul tot ce înseamnă om de scenă politică și instituțiile de media să fie modele".
"Lumea vorbeste ce aude. Parlamentarii noștri vorbesc, de multe ori, o limbă de care roșești. Nu poți să fii patriot dacă nu îți iubești limba, dacă nu o respecți. Există o lipsă de cuviință și nuanță în vorbirea curentă", a punctat scriitorul.
Pleșu s-a oprit în discuție și asupra jurnaliștilor, pe care i-a criticat pentru exprimarea prea frecventă în discurs a opțiunilor politice.
"Percept, prea adesea, o opțiune politică în discursul unui gazetar. Aș spune mai mult că mulți gazetari sunt politicieni sub acoperire. Au o opțiune personală, au simpatii și antipatii, e dreptul lor, și fac din aceasta materie primă, substanța prezenței lor mediatice. Ceea ce eu aștept de la un gazetar este să mă pună în situația să gândesc, dar să gândesc eu, nu să fiu unul care încasează gândurile lui. Vreau un gazetar care să îmi transmită informații și aș pune accentul pe formarea lor, în materie de reportaj, analiză de informații, descrieri de situații concrete și să mijlocească dezbateri, din care să pot trage concluzii pe cont propriu. Omul de presă trebuie să fie el un model de gândire, moderație. Rar întâlnești", a explicat scriitorul.
În acest context, Pleșu l-a oferit drept exemplu pe jurnalistul Emil Hurezeanu, în prezent ambasador al României la Berlin: "Citindu-l sau auzindu-l pe Hurezeanu, nu mi-e clar cu cine ține. Asta vreau. Mă aleg mai mult din acest tip de atitudine", a spus Pleșu.