”O comisie constituită la nivelul MAI desfășoară verificări la IJJ Cluj, pentru stabilirea condițiilor în care s-a desfășurat ceremonia cu onoruri militare din data de 06.11.2020. Dosarul de personal al fostului colonel Ioan D. Gogan nu se află în arhiva Jandarmeriei și nu a fost cunoscută condamnarea acestuia. Unitățile Jandarmeriei nu au atribuția și nici posibilitatea legală de a ține evidența situației penale a cadrelor militare dintr-un județ (din zona de responsabilitate)”, a declarat Sorin Despina pentru G4Media
Toți colaboratorii și lucrătorii Securității comuniste au dreptul la onoruri militare, chiar dacă există sentințe definitive prin care o instanță judecătorească a decis că aceștia au făcut Poliție Politică. Acest lucru este posibil în conformitate cu un ordin eliberat înaprilie 2014 de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.
Regulamentul precizează doar trei categorii de militari care nu pot primi onoruri militare: cei care s-au sinucis, cei care au murit în timp ce săvârșeau o infracțiune sau cei care au fost degradați militar, ca urmare a unei decizii judecătorești definitive. În schimb, militarilor care au colaborat sau lucrat cu Securitatea nu li se interzice acest drept, chiar dacă au sentințe definitive privind legăturile cu Poliția Politică, noteză G4Media.
Aceste reglementări au făcut posibil ca fostul colonel de Securitate Ioan D. Gocan, cel care, printre alții, a anchetat-o și pe Doinea Cornea, să fie înmormântat cu onoruri militare de către jandarmii din Cluj, în pofida faptului că instanțele românești au constatat că a făcut poliție politică în timpul regimului comunist.
Marți, la o conferință de presă la Palatul Cotroceni, jurnalistul Deutsche Welle Cristian Ștefănescu, i-a sesizat președintelui Klaus Iohannis situația fostului colonel SRI, iar răspunsul șefului statului a fost că dacă situația se confirmă, trebuie luate măsuri.