,,Primul copil născut în 2021 a fost născut de o mamă minoră de 15 ani. Avem bunici/bunice în România de 23-24 de ani, pentru că bunica a devenit mamă la 12 ani, fiica de asemenea. Sunt cifre cutremurătoare, care arată că sunt mai multe cauze care conduc la această situaţie: sărăcia, lipsa accesului la informaţie, la servicii medicale, lipsa accesului la informaţii, în special în zona aceasta de educaţie sexuală.
Există obligaţia ministerului în acest moment de a veni cu o curriculă în acest sens şi sperăm să se întâmple cât mai repede, pentru că fiecare zi amânată este în defavoarea acestor copii", a declarat Anca Dragu, în cadrul unei conferințe.
În opinia sa, ar trebui să se vorbească foarte mult despre prevenţie atât în referitor la sarcinile nedorite, cât şi pe tema bolilor, iar campaniile de vaccinare anti-HPV sunt foarte importante.
,,Avem acest program, <<Masa caldă în şcoli>>, din 2016 (...) ambiţia noastră, a Senatului, este ca acest program să se aplice în toate şcolile, până la sfârşitul acestui mandat am zis cel puţin 70% dintre şcoli să beneficieze de acest program de masă caldă", a mai afirmat Anca Dragu.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a spus că în Programul Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, care are un buget de aproximativ 3,6 miliarde de euro, se vor finanţa printre altele servicii comunitare integrate în 2.000 de comunităţi rurale din România.
,,Ministerul Fondurilor Europene a avut, de asemenea, o iniţiativă, a fost în dezbatere publică, sper să se concretizeze cât se poate de repede, un proiect pentru acordarea de tichete în valoare de 2.000 de lei pentru mămici cu posibilităţi materiale reduse. PNRR vine în sprijinul mamelor minore prin numeroase reforme sociale", a explicat Alina Gorghiu.
Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că o politică pro-natalistă trebuie să ţină cont de accesul la servicii medicale, educaţionale şi sociale, care a atras atenţia asupra scăderii demografice din ţara noastră.