"Adoptarea plafonării va avea ca efect imediat periclitarea aprovizionării populaţiei cu produse, previzionându-se o criză alimentară accentuată, lipsurile de pe piaţă stimulând specula şi economia subterană. Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor. Astfel, vor creşte cheltuielile statului cu şomajul. Industria alimentară contribuie semnificativ la economia naţională, atât de încercată în aceste momente, şi trebuie susţinută de factorii decizionali, fiind esenţială ţării şi având nevoie de măsuri de sprijinire", se menţionează în comunicat.
Federaţia Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe întregul lanţ agroalimentar, potrivit Agerpres.
"Industria noastră va fi grav afectată pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producţie în toate componentele sale, adică vom lucra în pierdere. Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei) trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult. Plafonarea va duce la pierderi financiare substanţiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, din cauza imposibilităţii companiilor de a-şi mai plăti angajaţii, cu efecte sociale greu de cuantificat", se menţionează în comunicat.
Totodată, Romalimenta consideră că autorităţile au mecanismele și instrumentele necesare verificării corectitudinii pieței şi detectarea tendinţe speculatorii.