"Este după părerea mea o măsură cu caracter clar electoral, sunt pregătite alegerile pentru anul viitor. Această măsură de creştere generalizată a salariilor nu are până acum nici un fel de temei în calculele bugetare, niciodată nu s-a discutat de această măsură, care fără îndoială că va mări deficitul bugetar pentru 2016 şi 2017. Au fost făcute observaţii în legătură cu riscurile măririi deficitului bugetar atât de către Consiliul Fiscal din România, cât şi de Fondul Monetar Internaţional şi mai recent, în ultimele prognoze ale Comisiei Europene, care atrage atenţia că prin astfel de măsuri, deficitul va trece chiar de 3% din PIB. Această depăşire era prevăzută pentru 2017. Acum s-ar putea să se producă chiar în 2016", a spus Aurelian Dochia.
Deputaţii au decis, miercuri, să majoreze salariile tuturor bugetarilor cu 10% din luna decembrie. Propunerea PSD a fost votată şi de liberali, deşi aceştia au criticat iniţiativa social-democraţilor. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 319 voturi "pentru", şapte abţineri şi doar un vot "împotrivă", OUG prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări, aşa cum stabileşte un amendament al PSD.
Ordonanţa fusese adoptată de Senat, iar în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a fost adoptat şi un amendament al PSD, prin care salariile tuturor bugetarilor care nu au beneficiat în cursul anului de majorări urmează să fie mărite cu 10%. În această categorie intră personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.
Liberalii s-au opus iniţial amendamentului PSD, cerând mai întâi date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, cu privire la impactul bugetar.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, că susţine amendamentul PSD privind creşterea salarială de 10% în sectorul bugetar, menţionând că efortul bugetar este de 1,5 miliarde de lei.
Actul normativ urmează a fi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis, care ar putea teoretic să trimită documentul spre reexaminare în Parlament.